Latvijas armijā sievietes komandē kuģu apkalpes un vada bruņutehniku (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas armijas speciālo uzdevumu vienībā nevienai sievietei vēl nav izdevies izturēt atlasi uz kaujinieku vietām, taču armijā sievietes ir pārstāvētas un, piemēram, komandē kuģu apkalpes un ir bruņutehnikas vadītājas.

NBS patlaban 15,7% personālsastāva veido sievietes.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš stāstīja, ka sievietes pārsvarā pilda atbalsta funkcijas un viņu devums NBS attīstībā un kaujas spēju stiprināšanā ir augsti vērtējams.

Bez atbalstošo funkciju realizētājiem nav iespējams izpildīt nevienu operacionālo uzdevumu. "Piemēram, ja sieviete - mediķis atrodas uguns līnijā ar kaujinieku, vai kāds viņus vairs šķiro pēc profesionālā devuma un dzimuma? Ieguldījums un attieksme ir pirmajā vietā. Man visi ir cildināmi karavīri," norādīja Kalniņš.

Starptautiskajās operācijās sievietes pārsvarā veic atbalsta funkcijas - ir mediķes vai sakarnieces, bet Kalniņš vērsa uzmanību, ka kaujas operācijās šīs atbalsta funkcijas nevar veikt attālināti.

NBS Speciālo uzdevumu vienībā sievietes vairākkārt mēģinājušas iziet kaujinieka atlasi, bet līdz šim nevienai kandidātei tas nav bijis pa spēkam. Ņemot vērā augstās fiziskās prasības un kritērijus, patlaban kaujas vienībās sieviešu nav. Sievietes dienē SUV atbalsta un nodrošinājuma apakšvienībās, kur fiziskās izturības prasības nav tik augstas kā kaujiniekiem.

Patlaban sievietes - karavīri NBS pārstāv ļoti plašu un daudzveidīgu specialitāšu klāstu, piemēram, armijā ir sapiere, pašgājējhaubices vadītājas, kāpurķēžu kaujas mašīnas vadītājas, kravas autotransporta vadītājas, ložmetējnieces, mīnmetēja operatores, mīnmetēju apkalpes komandieres.

Tāpat patlaban dienestu pilda dažādu līmeņu apakšvienību komandieres - gaisa telpas novērošanas eskadriļas komandiere, avioniķes, ugunsdzēsēja/glābēja, izpletņlēkšanas instruktore, kuģa komandiere un komandieru palīdzes.

Kopš pērnā gada Latvija ir pirmā sieviete - pulkvede.

NBS skaidroja, ka, ievērojot dzimumu līdztiesības principu, sievietes var ieņemt jebkuru amatu NBS, ja spēj izpildīt amatam noteiktos kritērijus un profesionāli veikt pienākumus konkrētajā specialitātē.

Profesionālajā dienestā ikvienam neatkarīgi no dzimuma ir līdzvērtīgas iespējas. Tāpat kā jebkurā citā profesijā, svarīgākais ir katra indivīda profesionālā pieredze, spējas un prasmes, atbilstot konkrētam amatam izvirzītajām prasībām un kritērijiem.

Ikvienai personai, stājoties bruņotajos spēkos, ir jāiziet trīs atlases bloki - veselības pārbaude, psihodiagnostiskais tests, kā arī fiziskā sagatavotība. Fiziskās sagatavotības normatīvi sievietēm un vīriešiem gan ir atšķirīgi. Tāpat dienesta laikā normatīvi arī ir atšķirīgi, ja vien konkrētajā specialitātē nav izvirzīti citi kritēriji.

Jau ziņots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) rindas no 1.jūnija papildinājusi pirmā ugunsdzēsēja - sieviete pēdējo desmit gadu laikā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu