Eksministrs Ģirģens izplata melus, ka jaunā ministre mudina policistus ģērbt sieviešu uniformās (69)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Facebook izplatījis viltotu dokumentu, kurā tagadējā iekšlietu ministre Marija Golubeva (Attīstībai/Par!) it kā aicinot iekšlietu dienestos dienošajiem vīriešiem izsniegt sieviešu formastērpus. Ģirģens ierakstu neizņēma arī pēc tam, kad Golubeva publiski noliedza šāda “dokumenta” esamību, tā sekmējot turpmāku nepatiesās informācijas izplatīšanos.

“Vai tā ir taisnība, ka turpmāk iekšlietu dienestos strādājošie vīriešu kārtas pārstāvji drīkstēs vilkt sieviešu uniformas?” Ģirģens sestdienas pēcpusdienā ierakstīja savā Facebook profilā. Viņš pievienojis it kā Golubevas parakstītu vēstuli ar attiecīgu informāciju – to viņam esot pārsūtījuši “dienestu darbinieki”. Vairāki cilvēki komentāros uzreiz norādīja, ka vēstule ir acīmredzams viltojums – tās noformējums un valodas stils neatbilst valsts pārvaldes un Iekšlietu ministrijas (IeM) dokumentu aprites standartiem.

Arī Golubeva Re:Check apstiprināja, ka Ģirģena publicētais neatbilst patiesībai. Ziņu, ka vēstule ir viltojums, viņa izplatīja arī sociālajos medijos, un tā tika publicēta arī no IeM profiliem.

Neraugoties uz to, Ģirģens savu ierakstu nedzēsa, vien pievienoja tam komentāru, ka šāds dokuments IeM sistēmā nav reģistrēts, un jaunā ierakstā pārpublicēja IeM izplatīto noliegumu. Viņa sākotnējais ieraksts, kurā, izvairoties no tiešiem apgalvojumiem, publicēta nepatiesa informācija, turpināja izplatīties tikpat strauji kā iepriekš.

Nepilnu piecu stundu laikā sestdienas vakarā ar to bija dalījušies gandrīz 700 cilvēki, savukārt ar atsaukumu divu stundu laikā – tikai 20.

Jānorāda, ka pēc ieraksta pārpublicēšanas, komentāri (šajā gadījumā – ka publicētais neatbilst patiesībai) pie tā nav redzami, tātad Facebook lietotāji, kas to redz savā laika joslā, vienalga tiek maldināti.

Re:Check centās sazvanīt Ģirģenu, taču nesekmīgi. Arī uz īsziņās nosūtītajiem jautājumiem, kāpēc viņš informāciju pirms publicēšanas nav pārbaudījis un kāpēc ierakstu nedzēš, eksministrs neatbildēja. Ģirģena ierakstu pārpublicēja arī viņa partijas biedrs, Saeimas deputāts Ēriks Pucens. Ģirģens par iekšlietu ministru kļuva 2019.gada janvārī pēc 13.Saeimas vēlēšanām un pārstāvēja partiju KPV LV, kas vēlāk mainīja nosaukumu uz Par cilvēcīgu Latviju. Ministra amatu viņš zaudēja šā gada jūnija sākumā, kad, partijai aizvien vairāk sašķeļoties, pārējie koalīcijas partneri to no valdības izstūma.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu