Liels ātrums un pārdroši manevri jeb kāpēc traģiskākās avārijas notiek ārpilsētā (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnu satiksme uz Tallinas šosejas pie Ādažiem
Automašīnu satiksme uz Tallinas šosejas pie Ādažiem Foto: Ingars Tenis, TVNET

Jāņu brīvdienas tradicionāli ir laiks, kad uz ceļiem ir intensīvāka satiksme, un tas var veicināt ceļu satiksmes negadījumu skaita pieaugumu. Sevišķi bīstami ir tie negadījumi, kas notiek ārpus apdzīvotām vietām.

Valsts policijas apkopotie dati liecina, ka Latvijā 2020. gadā ceļu satiksmes negadījumos ārpus apdzīvotam vietām bojā gājis 51 cilvēks. Starp iespējamajiem iemesliem, kāpēc ārpus apdzīvotām vietām notikušie ceļu satiksmes negadījumi ir ar smagākām sekām, ir atļautā ātruma pārsniegšana, kā arī veiktie manevri, piemēram, apdzīšana.

Neraugoties uz Covid-19 pandēmiju un epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, pastāv iespēja, ka daudzi iedzīvotāji, noguruši no sociālās distancēšanās, Jāņu brīvdienās nolems doties ārpus pilsētas kaut nelielā izbraucienā vai atpūtā pie dabas. Intensīva satiksme var veicināt ceļu satiksmes negadījumus, kas var beigties traģiski, īpaši, ja negadījums notiek ārpus apdzīvotām vietām.

Ceļu satiksmes negadījumi ārpus apdzīvotām vietām

Lai gan lielākā daļa ceļu satiksmes negadījumu notiek apdzīvotās vietās, procentuāli vairāk cietušo ir tajos negadījumos, kas notikuši ārpus apdzīvotām vietām.

Latvijas Valsts policijas dati liecina, ka pagājušajā gadā 30% no ceļu satiksmes negadījumiem ārpus apdzīvotām vietām bija ar cietušajiem, savukārt apdzīvotās vietās – vien 17%. Tāpat 40% ceļu satiksmes negadījumu ārpus apdzīvotām vietām bija ar ievainotajiem, kamēr apdzīvotās vietās notikušajās avārijās tādi bija vien 20% gadījumu.

“Neapdzīvotās vietās autovadītāji brauc ātrāk, un bieži vien vienā automašīnā ievainojumus gūst vairāk nekā viens cilvēks.

Svarīgi atcerēties arī to, ka ārpus apdzīvotām vietām medicīniskā palīdzība negadījuma vietā var ierasties vēlāk, nekā tas iespējams apdzīvotā vietā,”

uzsver Ādams Bernards, Renault drošas braukšanas skolas mācību direktors.

Kā parūpēties par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību

Ārpus apdzīvotām vietām, kur autovadītāji brauc ar lielāku ātrumu, īpaša uzmanība jāpievērš savlaicīgai manevru veikšanai – tiem jābūt pārdomātiem, kā arī braukšanas ātrums jāpielāgo konkrētajiem laika apstākļiem. Situācijai atbilstošam ātrumam ir liela nozīme, it īpaši tajās vietās, kur pārvietojas gājēji. Pagājušajā gadā katrs trešais ceļu satiksmes negadījums ārpus apdzīvotām vietām, kur bija iesaistīts gājējs, beidzās traģiski, liecina Latvijas Valsts policijas dati. Lai paaugstinātu ceļu satiksmes drošību, jāievēro arī droša distance ar priekšā braucošo transportlīdzekli.

“Vadot automašīnu, uzmanīgi jāvēro ceļš. Braukšanai jābūt plūstošai un vienmērīgai. Tas nozīmē, ka nevajadzētu strauji uzņemt ātrumu, ja pēc īsa brīža tik un tā būs jābremzē. Jācenšas izvairīties no pēkšņām un straujām braukšanas joslas maiņām, savukārt pagriezieni jāizbrauc pa optimālo trajektoriju, noteikti ievērojot savu joslu. Arī

stūri un pedāļus vēlams lietot vienmērīgi, jo to raustīšana un pēkšņie manevri mašīnu padara nestabilu un var palielināt negadījuma iespējamību,”

norāda Ādams Bernards.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu