Armēnijas parlamenta vēlēšanās Pašinjana partija izcīna vairākumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans. 3.oktobris, 2018
Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans. 3.oktobris, 2018 Foto: KAREN MINASYAN/AFP

Armēnijā svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās premjerministra Nikola Pašinjana pārstāvētā Pilsoniskā līguma partija izcīnījusi 53,9% balsu, liecina pirmdien publiskotie oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Pašinjana galvenā konkurenta eksprezidenta Roberta Kočarjana vadītā alianse ierindojusies otrajā vietā ar 21% balsu, liecina rezultāti, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas visos vēlēšanu iecirkņos.

Pašinjans paziņoja par uzvaru vēlēšanās jau pēc sākotnējo rezultātu publiskošanas, bet Kočarjana vadītā alianse apstrīdēja tos un paziņoja, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

Vēlēšanās piedalījās četri vēlēšanu bloki un 21 partija. Lai iekļūtu parlamentā, blokiem jāpārvar 7% barjera, bet partijām - 5% barjera.

Pašinjans vēlēšanas izsludināja, lai izbeigtu politisko krīzi pēc sakāves karā ar Azerbaidžānu par Kalnu Karabahu.

Pērnā gada 9.novembrī noslēgtā vienošanās, kuru Erevāna un Baku noslēdza ar Krievijas starpniecību, paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Pēc vienošanās par pamieru Armēnijā sākās plaši protesti pret valdību, to dalībniekiem pieprasot premjera demisiju. Arī augsta ranga militārpersonas pieprasīja Pašinjana atkāpšanos.

Pēc Pilsoniskā līguma partijas uzvaras Pašinjans paziņoja, ka Armēnijas tauta devusi partijai un viņam kā premjeram mandātu vadīt valsti.

"Mēs jau zinām, ka esam guvuši pārliecinošu uzvaru vēlēšanās un mums būs pārliecinošs vairākums parlamentā," paziņoja Pašinjans, aicinot savus atbalstītājus pirmdienas vakarā sapulcēties Erevānas galvenajā laukumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu