Vairāk nekā trīs miljoni eiro: kriminālvajāšanai nodota persona par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Aizvadītajā mēnesī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret personu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā.

Veicot izmeklēšanu, noskaidrots, ka persona organizēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Shēmas "klienti" jeb uzņēmumi grāmatvedības dokumentos uzrādīja un pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus iegādes darījumus.

Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu ar mērķi veikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, veikti pārskaitījumi par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm, ar nodomu beigu posmā nodokļos nenomaksātos līdzekļus izņemt skaidrā naudā, izmantojot fiktīvu uzņēmumu norēķinu kontus.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā veiktas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, un 2021.gada jūnijā kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā, tas ir, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 19.pantam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu