Latvijas grāmatu izdevēji dosies aplīgot kultūras ministru

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Kultūras ministrs Nauris Puntulis
Kultūras ministrs Nauris Puntulis Foto: Paula Čurkste/LETA

Turpinot akciju "Atdodiet grāmatām 5% PVN likmi" Latvijas grāmatu izdevēji dosies uz Kultūras ministriju, lai atgādinātu par izlēmīgu rīcību tuvāko mēnešu laikā, kad sāksies darbs pie jaunā budžeta. 

Kā informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Marika Celma, turpinot 25.maijā sākto akciju "Atdodiet grāmatām 5% PVN likmi", Latvijas grāmatu izdevēji jau ir tikušies ar sešiem no 13 ministriem, lai skaidrotu situāciju nozarē un dāvinātu ministriju bibliotēkām grāmatas dažādās nozarēs, parādot nozares nozīmi izglītotas nācijas un izkoptas latviešu valodas saglabāšanā.

Pirmssvētku dienā, skandējot Ineses Zanderes sacerētās Līgo dziesmas, nozares pārstāvji - SIA "Jānis Roze" un "Jāņa Rozes apgāds" valdes priekšsēdētājs Ainārs Roze, SIA "Jānis Roze" direktore Ināra Beļinkaja, "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka, apgāda "Zinātne" vadītāja Ingrīda Segliņa, Jelgavas tipogrāfijas valdes priekšsēdētājs Māris Matrevics un citi - pulcēsies pie Kultūras ministrijas, lai aplīgotu kultūras ministru Nauri Puntuli (NA).

Jau rakstīts, ka Latvijā izdotajām drukātajām un e-grāmatām spēkā esošā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme ir otrā augstākā Eiropā -12% un 21%, lai gan vidējā likme Eiropas Savienībā ir 6,1%.

Krīze, kas sākās jau 2009. gadā, kad 5% likme PVN grāmatām uz nepilnu gadu tika nomainīta pret 21%, radīja nozares kopējā apgrozījuma kritumu par 35% un grāmatu tirāžas samazinājumu uz pusi. 2020.gadā jaunu grāmatu nosaukumu skaits saruka vēl par 16,3%, bet grāmatu tirāžas - par 35%. 2021.gada pirmajā ceturksnī jaunu grāmatu skaits pret attiecīgo periodu 2020.gadā krities par 53,56%, tas ir zemākais rādītājs kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu