Rinkēvičs: Šodienas ES lēmumi ir tikai priekšdarbi daudz plašākām sankcijām pret Baltkrievijas režīmu (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodienas Eiropas Savienības (ES) lēmumi ir tikai priekšdarbi daudz plašākām sankcijām pret Baltkrievijas režīmu, pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ārlietu ministrs atzīmēja, ka pieņemts politisks lēmums arī par plašākām sektorālām sankcijām, kas tuvākajā laikā tiks juridiski niansēti izstrādāts un attieksies uz uzņēmumiem, kas nodarbojas ar kālija sāls ražošanu un naftas pārstrādi. Tāpat sankcijas varētu būt vērstas pret duālās nozīmes precēm, kurām ir gan militāra, gan civila pielietojamība ieroču embargo kontekstā.

Runājot par 4.sankciju paketi, ārlietu ministrs atzīmēja, ka tajā vēl nav iekļauti tādi uzņēmumi, kas nodarbojas ar kālija sāls ražošanu vai naftas pārstrādi. Šo sarakstu ES gatavoja jau ilgāku laiku un tam kāt nāca arī amatpersonas un uzņēmumi, kas saistīti ar "Ryanair" reisa piespiedu nosēdināšanu Baltkrievijā.

Jautāts, vai 4.sankciju pakete attiecās tikai uz tām amatpersonām un uzņēmumiem, kas saistīti ar "Ryanair" reisa nolaupīšanu, Rinkēvičs skaidroja, ka ņemti vērā vairāki faktori. Viņš atzīmēja, ka ES sankcijas balstās uz noteiktiem principiem - tām ir jābūt juridiski precīzām un aizstāvamām ES tiesā, ir jābūt arī gana daudz pierādījumu. Ārlietu ministrs norādīja, ka vienmēr tiek analizēta ietekme uz Baltkrievijas iedzīvotājiem, cenšoties mazināt ietekmi uz cilvēkiem, kuri ne pie kā nav vainīgi.

Tāpat tiek analizēta ietekme uz ES dalībvalstu ekonomiku un, vai šīs sankcijas ilgtermiņā var ietekmēt režīmu un tam pietuvināto uzņēmēju un amatpersonu uzvedību. Rinkēvičs uzsvēra, ka 4.sankciju pakete pieņemta kontekstā gan ar represijām pret žurnālistiem, aktīvistiem, kā arī uz politieslodzīto strauju skaita palielināšanos.

Jautāts, vai ES pieņemtā sankciju pakete pret baltkrievu uzņēmumiem un amatpersonām atstās lielu ietekmi uz Latvijas ekonomiku, Rinkēvičs norādīja, ka daudz lielāku ietekmi varētu atstāt ASV noteiktās sankcijas pret Baltkrieviju, kas stājās spēkā 3.jūnijā, jo Latvija ievēro ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (ASV OFAK) noteiktās sankcijas.

Savukārt, runājot par to, kādas varētu būt 5.sankciju paketes ietekme, ārlietu ministrs akcentēja, ka par to ietekmi varēs runāt tad, kad būs lielāka skaidrība par tiem uzņēmējiem, uzņēmumiem, indivīdiem, pret kuriem tās tiks noteiktas.

"No Lukašenko režīma puses atskan draudi,- ja tiks pieņemti vieni vai otri lēmumi, tad pēc tiem sekos arī atbildes reakcija. No tāda viedokļa raugoties, tāds bizness nav ilgtspējīgs. Redzot to dinamiku, kāda ir Latvijas sadarbībai ar Baltkrieviju, kur jau vairākus gadus atsevišķās nozarēs ir vērojama lejupejoša tendence, neatkarīgi no propagandas ietekme nebūs liela," pauda Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka ES valstis ir vienojušās, ka sankcijām ir jābūt plašām un ļoti iedarbīgām. Rinkēvičs uzsvēra, ka tas, kas notika ar "Ryanair" reisa nolaupīšanu, ir "sarkano līniju" pārkāpšana, kas ietekmē pilsoņu drošību vistiešākajā veidā. Ārlietu ministrs akcentēja, ka vairs nevar nerēķināties un "dzīt jokus" par to, kas notiek Baltkrievijā kopš pagājušā gada augusta. Viņa ieskatā, šis ir gadījums, kad vērtību politikai un drošībai ir jāstāv pāri režīma centieniem manipulēt ar situāciju, izmantojot ekonomiskus un propagandas argumentus.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu