Pagājušajā nedēļā teju dubultojies no ārzemēm ievesto Covid-19 gadījumu skaits (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā iepretim aizpagājušajai nedēļai par 83% pieauga no ārzemēm ievesto Covid-19 gadījumu skaits, kopskaitā sasniedzot 22 gadījumus, kas ir par desmit vairāk nekā nedēļu iepriekš, liecina uz valdības sēdi sagatavotā Veselības ministrijas prezentācija.

Kopumā no 10.maija līdz 20.jūnijam Latvijā atklāti 118 Covid-19 gadījumi personām, kas ieceļojušas vai atgriezušās Latvijā no ārvalstīm.

Vairums - 30 gadījumi - no kopskaita ir saistīti ar Krieviju, kamēr vēl 17 - ar Vāciju.

Deviņi gadījumi ievesti no Turcijas, bet septiņi - no Ēģiptes. Vienlaikus pa sešiem gadījumiem ievesti no Lietuvas un Ukrainas, bet vēl pa pieciem gadījumiem ievests no Lielbritānijas un Zviedrijas. Četri gadījumi ievesti no Īrijas, bet pa trim - no Baltkrievijas un Somijas. No Armēnijas, Igaunijas, Nepālas un Spānijas savukārt ievests pa diviem gadījumiem, turklāt vēl no vairākām valstīm ievests pa vienam gadījumam.

No visiem šiem gadījumiem 70 jeb 59% bijuši saistīti ar tā dēvētajām trešajām valstīm. Vēl pirms nedēļas šādi bija 49% gadījumu.

Vienlaikus palielinās Covid-19 delta jeb Indijas paveida īpatsvars, tāpēc SPKC joprojām aicina izvērtēt ārvalstu ceļojumu lietderību un dot priekšroku Latvijas apceļošanai.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs otrdien valdības sēdē norādīja, ka, samazinoties saslimstības līmenim valsts iekšienē, ievesto inficēšanās gadījumu skaits procentuāli arvien pieaug, tāpēc iespējams, ka atgriezīsimies tādā pašā situācijā kā pērn vasarā un rudenī, kad katrs trešais saslimušais inficējās ārzemēs un tādējādi

ceļošana kļūs par arvien nozīmīgāku riska faktoru.

Foto: Ekrānšāviņš no epidemiologa Jurija Perevoščikova prezentācijas 22.jūnija valdības sēdē

Epidemiologs norādīja, ka jāņem vērā, ka no ievestajiem gadījumiem jaunie celmi ar laiku var aizņemt 90 un vairāk procentu no jauno inficēšanās gadījumu skaita, ko redzējām ar britu celmu.

"Katram nepamanītam gadījumam ir potenciāls skart iedzīvotājus masveidā, izplatoties masveidā," uzsvēra Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka no 3.maija līdz 13.jūnijam Latvijā atklāti kopumā 127 Covid-19 gadījumi personām, kas ieceļojušas vai atgriezušās Latvijā no ārvalstīm.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu