No šodienas iespējama paplašināta pulcēšanās privātos un publiskos pasākumos (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki stāv rindā, lai iekļūtu veikalā "Reserved" Kaļķu ielā, kad no 7.aprīļa atviegloti ierobežojumi tirdzniecībā un atļauts darboties visiem mazajiem veikaliem, bet tirdzniecības vietu ar platību virs 7000 kvadrātmetriem darbība joprojām ierobežota.
Cilvēki stāv rindā, lai iekļūtu veikalā "Reserved" Kaļķu ielā, kad no 7.aprīļa atviegloti ierobežojumi tirdzniecībā un atļauts darboties visiem mazajiem veikaliem, bet tirdzniecības vietu ar platību virs 7000 kvadrātmetriem darbība joprojām ierobežota. Foto: Edijs Pālens/LETA

No šodienas stājas spēkā virkne atvieglojumu drošības pasākumos, kas attiecināti uz pulcēšanās iespējām gan privātos, gan publiskos pasākumos, paredz otrdienas valdības lēmumi.

Noteikumi paredz, ka saslimstības radītājiem samazinoties zem 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju 14 dienu laikā, ir iespējams pulcēties atbilstoši jau iepriekš noteiktajiem drošības līmeņiem - visdrošākajam (zaļais līmenis), vidējam (dzeltenais līmenis) un nedrošajam (sarkanais līmenis).

Visdrošākajā līmenī visi pasākuma dalībnieki ir vakcinēti pret Covid-19 vai pārslimojuši un to var pierādīt ar Covid-19 sertifikātu, tāpēc gan privātos, gan publiskos pasākumos dalībnieku skaita ierobežojumi nepastāv.

Vidējā līmenī - pasākuma dalībnieki ir vakcinēti pret Covid -19 vai pārslimojuši un to var pierādīt ar Covid-19 sertifikātu vai pirms pasākuma veikuši Covid-19 testu un tas bijis negatīvs. Šādā gadījumā gan privātos, gan publiskos pasākumos iespējams pulcēties telpās līdz 500 cilvēkiem, ārpus telpām - līdz 1000 cilvēkiem. Pasākumos var piedalīties arī bērni līdz 12 gadu vecumam bez testa veikšanas.

Nedrošajā līmenī ietilpst privātas tikšanās, kur piedalās arī cilvēki, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, nav to pārslimojuši un nav arī testēti. Šādos gadījumos pulcēties telpās varēs līdz 20 cilvēkiem, ārpus telpām - līdz 50 cilvēkiem, nevievērojot mājsaimniecību principu.

Vienlaikus kārtība paredz, ka gadījumā, ja būs vērojams straujš saslimstības ar Covid-19 pieaugums - par 20%, bet nepārsniedzot 120 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem -, var tikt lemts par papildus piesardzības un drošības pasākumu ieviešanu. Savukārt, saslimstībai pieaugot vēl straujāk, tiktu atjaunoti šobrīd spēkā esošie piesardzības un drošības pasākumi.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz arī izmaiņas drošas pakalpojumu sniegšanas prasībās atkarībā no riska pakāpes. Turpmāk sporta norises vietās, saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās, kur ir augsts risks Covid-19 izplatībai paredzēts, ka uz vienu apmeklētāju jānodrošina 15 kvadrātmetru platība.

Objektos, kur ir vidējs risks infekcijas izplatībai, piemēram, izstādēs, muzejos un reliģiskās darbības veikšanas vietās jānodrošina platība 10 kvadrātmetri. Savukārt skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniegšanas vietā, noteikts, ka platībai jābūt 10 kvadrātmetri uz personu.

Samazinoties Covid-19 izplatības riskam, sabiedriskās ēdināšanas vietās pie galdiņa var atrasties lielāks cilvēks skaits, to samērojot ar iespējām cilvēkiem pulcēties. Turklāt tirdzniecības vietās jānodrošina 15 kvadrātmetri uz vienu cilvēku.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu