Karstuma dēļ zemeņu sezona šogad, iespējams, būs īsāka

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pirmās vietējās zemenes Rīgas Centrāltirgū
Pirmās vietējās zemenes Rīgas Centrāltirgū Foto: Rīgas Centrāltirgus

Karstuma dēļ zemeņu sezona šogad varētu būt īsāka, atzina zīmola "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve.

Viņš stāstīja, ka karstais laiks veicina ātrāku ogu nogatavošanos, līdz ar to sezona daudziem audzētājiem varētu būt īsāka.

Milzīgā karstuma dēļ pašreiz ir smags posms arī strādniekiem un zemeņu lasītājiem.

Tāpat agronoms norādīja, ka starp izaicinājumiem minami importēto Grieķijas zemeņu "plūdi".

Vaicāts par pašreizējām ražas aplēsēm, Dzērve atzina, ka šogad "Augusta zemenēm" jau ir un vēl arī būs lielāka raža nekā pērn, kas skaidrojams ar ogu audzēšanas pieredzi.

"Iepriekšējos gados bijušas kļūdas un rūgta pieredze, kas šogad rezultējusies jau labākos rezultātos," uzsvēra agronoms.

Komentējot zemeņu audzēšanas procesu, Dzērve sacīja, ka "Augusta zemenes" tiek audzētas segtajās platībās jeb tuneļos un siltumnīcās, līdz ar to zemeņu raža sākusies agrāk nekā audzētājiem, kas zemenes audzē atklātajās platībās. "Augusta zemenes" tirgū pieejamas jau kopš maija beigām.

"Arī šī gada pavasaris pierādīja, ka Latvijas zemeņu audzētāji arvien vairāk būs spiesti izmantot Polijas, Nīderlandes, Spānijas un citu valstu pieredzi, kur pamatā zemenes audzē segtajās platībā," sacīja Dzērve, piebilstot, ka uz Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un to labvēlību paļauties ir pārāk liels risks.

Kā vienu no priekšrocībām zemeņu audzēšanai segtajās platībās agronoms norādīja to, ka ogas nogatavojas ātrāk un tās ir saldākas, jo ārējie apstākļi, piemēram, lietus, ogām nenodara kaitējumu.

Pašreizējās prognozes liecina, ka "Augusta zemenes" savas ogas tirgū varēs piedāvāt līdz septembra beigām vai oktobra sākumam.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Augusta zemenes" pārvaldnieks "Mad Nordic" 2020.gadā strādāja ar 90 981 eiro apgrozījumu, kas ir par 2,8% vairāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus kompānijas peļņa pērn bija 6429 eiro, pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Kompānija reģistrēta 2012.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Mad Nordic" vienīgā īpašniece ir Iveta Dzērve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu