Vāc parakstus par to, lai vēlētājiem maksātu par dalību pašvaldību vēlēšanās (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pašvaldību vēlēšanas 766. vēlēšanu iecirknī Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā Salaspilī.
Pašvaldību vēlēšanas 766. vēlēšanu iecirknī Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā Salaspilī. Foto: Zane Bitere/LETA

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iedzīvotāji sākuši vākt parakstus par to, lai vēlētājiem samaksā par dalību pašvaldību vēlēšanās.

Kā iniciatīvas autors norādīts Andris Zariņš, kurš piedāvā maksāt katram vēlētājam par dalību vēlēšanās no valsts budžeta, lai nodrošinātu maksimālu balsstiesīgo iedzīvotāju iesaisti vēlēšanu procesā.

Viņš apgalvo, ka jau šobrīd no valsts budžeta tiek maksāts partijām, un, lai arī ar citu argumentāciju, tomēr līdzīgi par politisko aktivitāti, viņaprāt, vajadzētu maksāt arī vēlētājiem.

Zariņa ieskatā, 2021.gada pašvaldību vēlēšanas pierāda, ka līdzdalība un uzticība vēlēšanām ir sasniegusi vēsturiski zemāko līmeni. Ja situācija netiks kardināli mainīta, demokrātija Latvijā var tikt nopietni apdraudēta, uzskata iniciatīvas autors.

Viņš uzskata, ka ar šādu pārmaiņu daļa sabiedrības gūs motivāciju piedalīties vēlēšanās "un īstenot savu suverēno demokrātisko varu". "Un pat ja daudziem motivācija piedalīties vēlēšanās ir cita, maksa par dalību pilnīgi noteikti vēlēšanām pievērsīs lielāku sabiedrības uzmanību," domā Zariņš.

Viņaprāt, vēlēšanu zemā aktivitāte parāda, ka liela daļa vēlētāju ir vīlušies vēlēšanu procesā un partiju piedāvājumā. "Vēlēšanu aktivitātes kritums apdraud Latvijas demokrātiju. Vēlētāji ir jāmotivē," uzsvēris Zariņš.

Iegūstot 10 000 parakstu, šo iniciatīvu iesniegs izvērtēšanai parlamentā.

TVNET jau ziņoja, ka kārtējās pašvaldību vēlēšanas Latvijā notika šā gada 5.jūnijā 40 vēlēšanu apgabalos, un tajās piedalījās 327 950 vēlētāji jeb 34,01% balsstiesīgo, kas ir vēsturiski zemākais aktivitātes līmenis vietvaru vēlēšanās.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu