Holivudas kinorežisora sieva izdarījusi pašnāvību pēc 13 mēnešu ilgas cīņas ar "garo Covid-19" (3)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Holivudas režisors Nika Gutes dzīvesbiedre Ferera izdarījusi pašnāvību pēc tam, kad 13 mēnešus cietusi no arvien nopietnākām veselības problēmām, kuras izraisījis tā dēvētais "garais Covid-19". Filmu veidotājs nolēmis par šo pieredzi runāt, lai pievērstu uzmanību ne tikai fiziskās, bet arī garīgās veselības stāvoklim pēc vīrusa izslimošanas.

Režisora sievas veselības problēmas sākušās pagājušajā vasarā ar "neizskaidrojamām, mokošām" sāpēm kājās. Vēlāk sākušās gremošanas problēmas un sirdsklauves katru reizi, kad viņa piecēlusies no gultas. Savukārt pirms mēneša Fereru piemeklējušas neiroloģiskas trīces, kas nav ļāvušas viņai gulēt ilgāk par stundu vienā reizē.

Pagājuši vairāki mēneši, veicot arvien sarežģītākus un precīzākus izmeklējumus, taču ārsti norādījuši uz citiem iemesliem, no kuriem neviens neatbilda Fereras pieredzei. Dienu pirms savas nāves sieviete saņēmusi nosūtījumu uz "garā Covid" klīniku. "Tieši tik grūti ir panākt, lai tiktu pievērsta uzmanība cilvēkiem ar "garo Covid"," norāda atraitnis.

Pēc dažu ekspertu domām, Ferera varētu būt viena no tiem cilvēkiem, kas cietuši no "garā Covid" un kuriem pēc vīrusa izslimošanas saglabājas ilgstoši simptomi. Agrīnie pētījumi liecina, ka ilgtermiņa problēmas pēc saslimšanas ar Covid-19 var attīstīties 10-30% cilvēku, turklāt iespējamie simptomi ir ļoti daudzveidīgi, tajā skaitā nogurums, elpas trūkums, miega traucējumi, trauksme, drudzis, gremošanas sistēmas problēmas. Visi minētie sarežģījumi var turpināties mēnešiem ilgi un to intensitāte var būt gan viegla, gan tāda, kas noved pie darbnespējas.

Pagaidām par "garo Covid-19" ir maz zināmā - nav diagnostikas paņēmienu, specifiskas ārstēšanas un nav iespējams paredzēt, kādi simptomi var piemeklēt katru pacientu.

Gute norādīja, ka sieva šā gada martā vakcinējusies pret Covid-19, jo no citiem "garā Covid" pacientiem dzirdējusi, ka tiem potēšanās palīdzējusi mazināt atsevišķus simptomus, taču viņas stāvokli vakcīna nav uzlabojusi.

Režisors pastāstīja, ka neiroloģiskā trīce viņai nav ļāvusi gulēt vismaz mēnesi no vietas, un "smadzeņu migla" pat grāmatu lasīšanu padarījusi "gandrīz neiespējamu".

Viņa dzīvesbiedram esot atzinusi - ja viss kļūs patiešām slikti, viņa nezinātu, kā varētu turpināt dzīvot. "Es turpināju teikt: "Vienkārši turies, saproti, turies, medicīnas zinātne virzās visātrākajā tempā, kāds jebkad ir bijis," pastāstījis Gute. Tomēr acīmredzot Ferera baidījusies, ka veselības stāvoklis tikai pasliktināsies, viņa zaudēs spēju staigāt, un aprūpēt sevi, kas arī licis pieņemt lēmumu aiziet no dzīves.

Gute joprojām uzskata, ka palīdzība jau ir ceļā, taču nepieciešams, lai valdība iesaistītos un nekavējoties finansētu pētījumus, un sniegtu garīgās veselības atbalsta pakalpojumus tiem, kas cieš no "garā Covid".

"Tas nav tikai par pašnāvībām. Tas ir arī par cilvēku atgriešanos darba tirgū, tas ir ekonomisks jautājums. Mēs esam apmācījuši cilvēkus, bet viņi nebūs spējīgi atgriezties darbā, jo būs pārguruši un neizgulējušies," uzsvēra Gute.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu