Daži parlamentārieši neizpratnē, kāpēc, pienākot rudenim, aprūpes centros atkal varētu uzliesmot Covid-19 (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Palāta. Gulta.
Palāta. Gulta. Foto: Evija Trifanova/LETA

Daži Saeimas deputāti ir vērsušies pie labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) ar jautājumiem par vakcinācijas norisi sociālās aprūpes centros (SAC) un iespēju, ka rudenī centros varētu rasties Covid-19 uzliesmojumi.

Kā liecina Eglītim izsūtītais parlamentāriešu Māra Možvillo (PCL), Karīnas Sprūdes (LK), Jūlijas Stepaņenko (LK), Ļubovas Švecovas (LK) un bijušās labklājības ministres Ramonas Petravičas (PCL) deputātu jautājums, jaunajam labklājības ministram jāskaidro, cik SAC darbinieki un iemītnieki ir vakcinēti, kā arī nāves gadījumu skaits, kas iestājies pēc pirmās vai otrās potes saņemšanas.

Deputāti uzsver, ka Eglītis publiskajā telpā norādījis, ka jābūt gataviem, lai rudenī SAC nenotiktu Covid-19 uzliesmojumi. "Mēs liekam kopā plānu, kuru valdībā atrādīsim jūlija otrajā pusē. Plānā būs visi priekšnoteikumi, kas jāizdara, lai neatkārtotos šīs ziemas situācija," ministra teikto citēja deputāti.

Deputātu vēstulē uzsvērts, ka SAC iemītnieki un darbinieki bija prioritārā grupa, kas saņēma vakcīnu pret Covid-19, un tas nozīmē, ka šīs personas līdz šim brīdim, visticamāk, ir saņēmušas arī otro poti. Attiecīgi parlamentārieši ir neizpratnē, kāpēc jaunais ministrs pieļāvis iespēju, ka rudenī SAC varētu rasties Covid-19 uzliesmojumi, ja to iemītnieki un darbinieki ir pilnībā vakcinēti.

Šis deputātu jautājums tika izsūtīts 16.jūnijā, savukārt nākamajā dienā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Eglītis atzina, ka nav apmierināts ar vakcinācijas pret Covid-19 tempu samazināšanos, un tas ir viens no Labklājības ministrijas lielākajiem uzdevumiem, proti, gatavoties rudens un ziemas mēnešiem, tādējādi panākot Covid-19 izplatības iespējas samazināšanos SAC.

"Man ir jābūt pilnībā pārliecinātam, ka tajos neatkārtosies situācija, kad ziemas mēnešos zemās vakcinācijas dēļ pieauga saslimstība ar vīrusu," sacīja ministrs.

Šobrīd sociālās aprūpes centros ir vakcinēti 60% klientu un aptuveni 40% darbinieku, kas, pēc ministra domām, ir nepietiekami, lai varētu runāt par pilnvērtīgu aptveri, tādējādi sasniedzot augstāko līmeni Covid-19 ierobežošanai.

Ministrijā pašlaik strādā pie tā, lai tiktu veikti visi priekšdarbi un vakcinācijas līmenis gan SAC klientu, gan darbinieku vidū sasniegtu augstāko iespējamo. Viens virziens, lai veicinātu vakcināciju varētu būt materiālie stimuli gan senioriem, gan centru darbiniekiem, piebilda ministrs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu