Latvijā apmēram 12% meža ugunsgrēku izraisa ļaunprātīga rīcība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Lita Krone/LETA

Latvijā apmēram 12% meža ugunsgrēku ir saistīti ar ļaunprātīgu rīcību, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektore Aina Stašāne.

Tostarp viņa atzīmēja, ka, pēc VMD ieskatiem, arī meža ugunsgrēks Jaunciemā, kad jūnija otrajā pusē vairākās vietās vienlaicīgi izcēlās ugunsgrēks, bija saistīts ar ļaunprātīgu rīcību.

Tāpat viņa minēja, ka 80% gadījumu meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir neuzmanīga rīcība ar uguni.

Stašāne informēja, ka šogad Latvijā līdz šim reģistrēti kopumā 247 meža ugunsgrēki, kopējai izdegušajai platībai veidojot apmēram 235 hektārus.

Vienlaikus Stašāne atzīmēja, ka salīdzinājumā ar citiem gadiem izdegusī mežu platība un arī ugunsgrēku skaits, ņemot vērā, ka šobrīd ir samērā sauss un silts laiks, nav tik liels.

Jau vēstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izsaukumu uz Jaunciemu, kur vairākās vietās vienlaicīgi aizdegās mežs, saņēma 21.jūnijā plkst.15. Meža ugunsgrēku, kura platība bija septiņi hektāri, izdevās likvidēt pēc 43 stundu dzēšanas darbiem. Dzēšanas darbu laikā cieta divi VUGD glābēji.

Tāpat ziņots, ka šogad Latvijā meža ugunsnedrošais periods izsludināts no 26.aprīļa, savukārt pērn meža ugunsnedrošais periods Latvijā ilga no 24.aprīļa līdz 7.septembrim.

Meža ugunsnedrošajā periodā, uzturoties mežā, visiem iedzīvotājiem ir jāievēro ugunsdrošības prasības. Tostarp, uzturoties mežos un purvos, līdz ar ugunsnedrošā laika perioda iestāšanos ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kā arī kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas.

Tāpat aizliegts atstāt ugunskurus bez uzraudzības, dedzināt atkritumus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, kā arī darīt jebko citu, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Meža īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem līdz ar ugunsnedrošā laika perioda iestāšanos ir jānodrošina ugunsdrošības noteikumu prasību ievērošana mežā.

Meža īpašniekiem jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvotas no sagāztajiem kokiem un krūmiem un lai, nepieciešamības gadījumā, meža ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties. Tāpat meža īpašniekiem pēc meža ugunsgrēka likvidācijas viņa mežā ir pienākums uzraudzīt meža ugunsgrēka vietu.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu