Līdz +46 grādiem: Kanādu un ASV skāris netipisks karstuma vilnis (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Vankūvera, Kanāda. Ilustratīvs foto
Vankūvera, Kanāda. Ilustratīvs foto Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/2106281001

Kanādā un ASV ziemeļrietumos plosās neraksturīgs karstuma vilnis, kura dēļ nācies slēgt skolas un Covid-19 testēšanas centrus. Taču meteorologi prognozē, ka lielākā svelme vēl tikai priekšā.

Litonā, Kanādas Britu Kolumbijā, svētdien reģistrēti 46,6 grādi pēc Celsija, pārspējot pirms 84 gadiem uzstādītu rekordu, bet Jūdžīnā, ASV Oregonas štatā, termometra stabiņš palāpās līdz 43,3 grādu atzīmei.

Savukārt Sietlā, ASV Vašingtonas štatā, svētdien tika reģistrēti 40 grādi pēc Celsija. Lielais karstums pārsteidzis daudzus Sietlas iedzīvotājus, kas pieraduši pie daudz vēsākiem laikapstākļiem.

Portlendā, ASV Oregonas štata ziemeļrietumos, gaisa temperatūra svētdien sasniedza 44,4 grādus pēc Celsija, ziņoja Nacionālais Meteoroloģijas dienests (NWS).

Kanādas dienvidrietumos veikalos izpārdoti gaisa kondicionieri un ventilatori, un pilsētās atvērti centri ar kondicionētu vēsu gaisu, kur cilvēkiem iespējams atvēsināties.

Britu Kolumbijā nedēļas nogalē pārspēti vairāk nekā 40 karstuma rekordi, un meteorologi prognozē karstuma turpināšanos.

"Šīs nedēļas laikā turpināsies ilgstošs, bīstams un vēsturisks karstuma vilnis," ziņoja Kanādas Vides dienests, prognozējot līdz 40 grādiem pēc Celsija lielu karstumu vairākos reģionos.

Dienests izsludinājis brīdinājumus par karstumu Britu Kolumbijā, Albertā un daļā Saskačevanas, Jukonā un Ziemeļrietumu Teritorijās.

NWS nācis klajā ar līdzīgiem brīdinājumiem. Dienests jau iepriekš brīdināja, ka šis, visticamāk, būs viens no ekstrēmākajiem un ilgstošākajiem karstuma viļņiem ASV ziemeļrietumos.

Vašingtonas universitātes zinātnieks Niks Bonds ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka šis neparastais karstums nav tikai klimata pārmaiņu rezultāts, bet klimata pārmaiņas ir to saasinājušas.

"Klimata pārmaiņas šeit ir faktors, bet noteikti sekundārs," sacīja Bonds.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu