Lietuvas tiesai nodota bankrotējušās "Ūkio bankas" lieta (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Lietuvā nodota tiesai bankrotējušās "Ūkio bankas" krimināllieta, kurā apsūdzības izvirzītas 12 personām, kas darbojušās organizētā grupā, tai skaitā bankas lielākajam akcionāram Vladimiram Romanovam, bankas uzraudzības padomes, valdes, kredītu komitejas priekšsēdētājiem un locekļiem, filiāles vadībai un citiem.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra un Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) pirmdien paziņoja, ka apsūdzības izvirzītas par bankas aktīvu izšķērdēšanu lielos apmēros, amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī noziedzīgas darbības slēpšanā izmantotu juridisko personu dibināšanu un vadīšanu.

Pirmstiesas izmeklēšana šai lietā tika sākta 2013.gadā, saņemot no Lietuvas Bankas informāciju par aizdomīgiem darījumiem.

FNTT amatpersonu savāktie dati ļauj uzskatīt, ka apsūdzētie, ļaunprātīgi izmantojot amata stāvokli, piešķīruši "Ūkio bankas" aizdevumus pašu izvēlētām juridiskajām personām, un šie aizdevumi izmantoti ar citu personu starpniecību pārvaldītu aizdomās turēto personu kompāniju finansiālajās interesēs.

Domājams, ka, nelikumīgi piešķirot šādus aizdevumus, slēdzot telpu nomas līgumus par ievērojami augstākām cenām ar apsūdzēto personu kompānijām, kas pārvaldītas ar citu personu starpniecību, izšķērdēti bankas līdzekļi aptuveni 41,6 miljonu eiro apmērā.

No šīs summas 33 miljoni eiro nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēti, izmantojot vairāk nekā 80 juridisku un fizisku personu kontus. Konstatēts, ka par šiem līdzekļiem, iespējams, nelikumīgi iegādāti nekustamie īpašumi Lielbritānijā un palielināts Baltkrievijā reģistrētas kompānijas pamatkapitāls. Daļa līdzekļu atgriezusies aizdomās turēto personu pārvaldītajās kompānijās.

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem 14,6 miljoni eiro "Ūkio bankas" aizdevumu līdzekļu izmantoti, lai finansētu Skotijas un Baltkrievijas futbola klubus, Lietuvas basketbola klubu, kā arī Krievijā, Nīderlandē un Lielbritānijā iegādātus nekustamos īpašumus.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras Kriminālvajāšanas departamenta prokurors Darjus Alinsks prognozējis, ka šis tiesas process nebūs nedz viegls, nedz ātrs, taču izteicis cerību, ka valsts intereses izdosies aizstāvēt.

Lietas materiāli apkopoti 369 sējumos. Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā nopratināti 120 liecinieki, no Lietuvā un ārvalstīs strādājošām bankām saņemti aptuveni 850 kontu izraksti, lūgta tiesiskā palīdzība dažādu valstu tiesībsargājošajām iestādēm, arestēti aizdomās turēto īpašumi Lietuvā un citās valstīs.

"Ūkio bankas" darbība tika apturēta 2013.gada februārī. Romanovs, kuram piederēja 65% bankas akciju, visu izmeklēšanas laiku slēpies no Lietuvas tiesībsargājošajām iestādēm. Saskaņā ar esošo informāciju Krievijā viņam piešķirts bēgļa statuss, tādēļ domājams, ka Lietuvā viņš tiks tiesāts aizmuguriski.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Kauņas apgabaltiesā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu