ES gatava attīstīt attiecības ar Baltkrievijas tautu, paziņo Borels (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels
ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels Foto: Dalati Nohra/Handout via REUTERS

Neskatoties uz to, ka Aleksandra Lukašenko autoritārais režīms apturējis Baltkrievijas dalību Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerībā, ES ir gatava attīstīt attiecības ar Baltkrievijas tautu, paziņojis ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

"Par spīti Lukašenko režīma lēmumam apturēt Baltkrievijas dalību Austrumu partnerībā, mēs esam gatavi sadarboties ar Baltkrievijas tautu, lai nostiprinātu saiknes, veicinātu reģionālo sadarbību un stātos pretī kopīgajiem izaicinājumiem," tviterī ierakstījis Borels.

"ES ir kopā ar Baltkrievijas tautu, kas pelnījusi labāku attieksmi par to, kādai tā tiek pakļauta pašlaik," piebildis Borels.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas Ārlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka valsts aptur dalību Austrumu partnerībā. Ministrija arī pavēstīja, ka sāk procedūru, lai apturētu atpakaļuzņemšanas vienošanās ar ES darbību. Turklāt uz Minsku uz konsultācijām izsaukts Baltkrievijas pārstāvis ES un arī ES pārstāvniecības vadītājam Minskā ieteikts doties konsultēties uz Briseli.

Šādu rīcību minitsrija skaidro ar ES noteiktajām sankcijām Baltkrievijai. Sankcijas bloks noteicis, reaģējot uz represijām pret Lukašenko režīma pretiniekiem un aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, lai aizturētu režīma kritiķi Romānu Protaseviču.

ES Austrumu partnerības iniciatīvu sāka 2009.gadā, piedāvājot sešām bijušā padomju bloka valstīm - Baltkrievijai, Ukrainai, Moldovai, Armēnijai, Azerbaidžānai un Gruzijai - ciešākas ekonomiskās un politiskās saites apmaiņā pret reformām.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu