Noklausies un noskaties, kā Ķīnas pašgājējs izbrauca Marsa "ielās"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ķīnas Nacionālā kosmosa aģentūra publicējusi video un audio klipus, kuros iespējams redzēt un dzirdēt, kā Marsa pašgājējs atstāj nolaišanās zondi un “sper savus pirmos soļus” uz Sarkanās planētas virsmas.

Marsa pašgājējs “Džužun” (Zhurong) nolaišanās aparātu atstāja jau maijā, tomēr tikai tagad publicēts procesa video un audio.

Troksnis, kas dzirdams video, rodas, pašgājējam braucot lejā pa zondes redelēm. Šie audio un video materiāli var palīdzēt labāk saprast Marsa vidi un apstākļus, to skaitā atmosfēras blīvumu. Tiesa, Ķīnas pētnieki saka, ka galvenais mērķis ir saklausīt Marsa vējus.

Šī nav pirmā reize, kad Marsa zondes atsūtījušas skaņas ierakstus no Sarkanās planētas. Piemēram, NASA pašgājējs “Neatlaidība” (Perseverance), kurš uz Marsa nolaidās februārī, jau krietni iepriekš atsūtīja savu pirmo ierakstīto audio.

Kopš tā laika NASA publicējusi vēl vairākus skaņas ierakstus, to skaitā skaņu, pašgājējam braukājot apkārt, un tā lāzera skaņu.

Kopš nolaišanās uz Marsa maijā, Ķīnas pašgājējs veicis jau 236 metrus lielu ceļa gabalu. Plānots, ka pašgājējs būs aktīvs vēl 48 dienas, analizējot Marsa virsmas sastāvu un meklējot ūdens pēdas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu