Par 25% samazinās nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Valdība šodien lēmusi par 25% tiks samazināt valsts nodevas apmēru par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā iedzīvotājiem. Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) valdības sēdē pauda viedokli, ka valsts nodevas samazinājums neietekmēs nekustamā īpašuma tirgu, bet radīs budžeta iztrūkumu, savukārt nekustamā īpašuma attīstītāji šādu lēmumu vērtē kā nozīmīgu Latvijas nekustamā īpašuma tirgus konkurētspējas uzlabojumu.

Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātie normatīvie akti, kas seko Saeimā jau pieņemtam likumam, paredz, ka jauna kārtība stāsies spēkā no 1.jūlija. Par 25% samazināsies valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu iedzīvotājiem un atsevišķos gadījumos arī juridiskām personām par 33%.

Reirs valdības sēdē pauda viedokli, ka valsts nodeva nav būtiskākais šķērslis, kāpēc nekustamā īpašuma tirgus Rīgā attīstās lēnāk nekā kaimiņvalstu galvaspilsētās Tallinā un Viļņā. Viņš apgalvoja, ka

pašlaik visi uzbūvētie dzīvokļi Rīgā tiek nopirkti uzreiz, kas liecinot, ka Latvijā ir nepietiekama būvuzņēmumu kapacitāte.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) savukārt uzskata, ka regulējuma grozījumi ļaus nekustamā īpašuma tirgum strauji augt - līdz pat 20% gadā. Reirs savukārt sacīja, ka šāds pieaugums, lai arī drošvien neiestāsies, Latvijas ekonomikai būtu graujošs, jo veidotos kārtējais tā saucamais "burbulis".

TM plāno, ka zemesgrāmatu nodevu samazināšana pozitīvi ietekmēs iedzīvotāju plānus iegādāties mājokļus, kā arī veicinās īpašuma tiesību ātrāku un savlaicīgāku nostiprināšanu zemesgrāmatā, tādējādi publiskos reģistros ierakstīts īpašums iegūst lielāku tiesisku aizsardzību.

Kārtība paredz, ka

no 1.jūlija par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā fiziskai personai līdzšinējo 2% vietā būs jāmaksā valsts nodeva 1,5% apmērā no īpašuma vērtības,

savukārt juridiskai personai par dzīvokļa īpašuma nostiprināšanu līdzšinējo 6% vietā tagad būs jāmaksā 2% no īpašuma vērtības. Piemēram, iegādājāties nekustamo īpašumu par summu 60 000 eiro, turpmāk valsts nodeva būs jāmaksā 900 eiro, nevis 1200 eiro, ka tas bija iepriekš.

Tāpat ar grozījumiem tiks precizēta noteikumos lietotā terminoloģija, nosakot, ka turpmāk samazinātā valsts nodevas likme tiks piemērotas ne tikai daudzbērnu ģimeņu vecākiem, bet arī personām, kas ieguvušas Latvijas Goda ģimenes statusu. Piemēram, daudzbērnu ģimenes pilngadīgai personai, kura iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, bet nav sasniegusi 24 gadu vecumu.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NĪAA) pārstāvji valdības lēmums samazināt valsts nodevu par dzīvokļa īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā savukārt novērtējuši kā nozīmīgu Latvijas nekustamā īpašuma tirgus konkurētspējas uzlabojumu un reizē būtisku ieguvumu sabiedrībai, samazinot ar īpašuma iegādi saistītās izmaksas.

"Valsts nodevu samazinājums nesīs reālu ieguvumu gan juridiskām personām, veicinot izaugsmi īres tirgū, gan fiziskām personām, ļaujot ikvienam Latvijas iedzīvotājam ietaupīt vidēji 500 eiro jauna dzīvokļa iegādes procesā.

Vienlaikus tas padarīs Latvijas nekustamā īpašuma vidi konkurētspējīgāku un pievilcīgāku salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, tādējādi piesaistot lielāku investoru interesi,"

pauda NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Aliansē atzīmēja, ka līdz šim noteiktie valsts nodevas apmēri par īpašuma tiesību reģistrāciju zemesgrāmatā fiziskajām un juridiskajām personām bija nesamērīgi augsti, bremzējot Latvijas ekonomikas attīstību.

Tāpat aliansē atzīmēja, ka pārējās Baltijas valstīs obligātās ar nekustamā īpašuma iegādes darījumu saistītās izmaksas ir būtiski mazākas - Lietuvā 0,45% no darījuma vērtības, bet Igaunijā - apmēram 0,4% no darījuma vērtības. Latvijā līdz šim noteiktās nodevu likmes atsevišķos gadījumos pat 100 reižu pārsniedza apmēru, kas par identisku procedūru jāmaksā kaimiņvalstīs, tāpēc pieņemtie grozījumi nozarē gaidīti jau sen, lai veidotu investoriem un pircējiem pievilcīgāku vidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu