ANO dalībvalstis aicina Latviju turpināt izskaust vardarbību ģimenē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Prostock-studio/Shutterstock

ANO dalībvalstis aicina Latviju turpināt izskaust vardarbību ģimenē, vardarbību pret sievietēm un bērniem, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais informatīvais ziņojums, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Tāpat Latvijai jāturpina izskaust visa veida diskrimināciju, jāuzlabo personu ar invaliditāti tiesību nodrošināšanu, tai skaitā uzlabojot izglītības pieejamību. ANO dalībvalstu rekomendācijās norādīts, ka Latvijai ir jāapkaro cilvēktirdzniecība un jāturpina veicināt dzimumu līdztiesību un jāmazina algu atšķirību starp sievietēm un vīriešiem.

ĀM norādīja, ka 11.maijā ANO Cilvēktiesību padomes Vispārējā periodiskā pārskata darba grupā tika izskatīts trešais Latvijas cilvēktiesību ziņojums par laika posmu no 2016. līdz 2020.gadam. Latvijai bija jāsniedz informācija par sasniegto cilvēktiesību jomā kopš pārskata otrā cikla, kā arī par tajā atbalstīto rekomendāciju izpildi.

ĀM vērsa uzmanību, ka ANO pārskats ir 2006.gadā izveidots īpašs ANO mehānisms regulārai cilvēktiesību situācijas izvērtēšanai visās ANO dalībvalstīs. Atšķirībā no ierastajiem ANO konvenciju īstenošanas uzraudzības mehānismiem, pārskata ietvaros valsts cilvēktiesību situācijas izvērtēšanu veic nevis ekspertu komisija, bet gan ANO dalībvalstis.

Ziņojuma izskatīšanai tika izveidota Latvijas delegācija, kuru vadīja ĀM valsts sekretārs Andris Pelšs. Delegācijā bija pārstāvēta ĀM, Iekšlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija, Labklājības ministrija, Tieslietu ministrija, Veselības ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kā arī Ģenerālprokuratūra.

Pirms Latvijas ziņojuma izskatīšanas tika saņemti jautājumi no Austrijas, Beļģijas, Kanādas, Lielbritānijas, Moldovas, Panamas, Portugāles, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas, uz kuriem Latvija atbildes sniedza ziņojuma prezentācijas laikā. 11.maijā Latvijas delegācija prezentēja ziņojumu, iepazīstinot ar Latvijas sasniegumiem cilvēktiesību jomā kopš 2016.gada, kā arī sniedzot atbildes uz ANO dalībvalstu uzdotajiem jautājumiem.

Diskusijā par Latvijas ziņojumu iesaistījās 87 ANO dalībvalstis, un Latvija saņēma kopumā 258 rekomendācijas. Dalībvalstis atzinīgi novērtējušas Latvijas panākto dzimumu līdztiesības, sabiedrības integrācijas un diskriminācijas novēršanas jomā.

Tāpat dalībvalstis īpaši atzīmēja Latvijas pirmā Nacionālā rīcības plāna ANO Drošības padomes "Rezolūcijas 1325 par sievietēm, mieru un drošību pieņemšana". Dalībvalstis novērtēja arī 2019.gadā pieņemto likumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem, kas no 2020.gada paredz automātisku pilsonības piešķiršanu jaundzimušajiem bērniem nepilsoņu ģimenēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu