Patvēruma piešķiršanas pieteikumu skaits pērn sarucis par trešdaļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Pieteikumu skaits patvēruma saņemšanai Eiropas Savienībā (ES) 2020.gadā sarucis par trešdaļu, otrdien paziņojis Eiropas Patvēruma atbalsta birojs (EASO), norādot, ka tas lielā mērā noticis Covid-19 krīzes ierobežojumu dēļ.

Taču EASO norādīja, ka tas nebūt nenozīmē, ka pieprasījums pēc patvēruma Eiropā būtu samazinājies.

"Mēs zinām, ka visā pasaulē joprojām ir rekordliels skaits cilvēku, kuriem nepieciešama starptautiskā aizsardzība, bet viņi vienkārši nespēja nokļūt Eiropā," prezentējot ziņojumu, sacīja EASO vadītāja Ņina Gregori.

Ziņojumā apstiprināti sākotnējie dati, ko birojs publiskoja februārī un kas liecināja par zemāko patvēruma lūgumu skaitu kopš 2013.gada.

Pērn saņemti 485 000 patvēruma pieteikumi, kas ir par 32% mazāk nekā 2019.gadā, kad tika reģistrēti 716 000 pieteikumu.

No tiem 42% gadījumu piešķirta kaut kāda veida starptautiskā aizsardzība, ļaujot šiem cilvēkiem palikt Eiropā. Pusei apstiprināto pieteikumu piešķirts bēgļa statuss.

Visvairāk patvēruma lūgumu iesniegti Vācijā, Francijā un Spānijā.

Vairākās ES austrumu valstīs pērn reģistrēts patvēruma pieteikumu skaita pieaugums, bet Ungārijā tas sarucis par trīs ceturtdaļām.

Visvairāk pieteikumu saņemti no sīriešiem, afgāņiem, venecuēliešiem, kolumbiešiem, irākiešiem, pakistāniešiem, turkiem, nigēriešiem un somāliešiem.

Kamēr Covid-19 ierobežoja migrantu iespējas nokļūt Eiropā, tas arī gandrīz apstādināja ES kopējo patvēruma piešķiršanas sistēmu, teikts EASO ziņojumā.

Migrantu pārvietošana uz Eiropu pa legāliem kanāliem saruka par vairāk nekā 50%, bet atraidīto patvēruma lūdzēju atgriešanu izcelsmes valstīs kavēja ceļošanas ierobežojumi un slēgtās robežas.

Eiropas Komisija (EK) strādā, lai noslēgtu jaunu vienošanos par migrāciju, un otrdien noslēdza pagaidu vienošanos ar Eiropas Parlamentu (EP) par likumprojektu, lai EASO pārvērstu par pilntiesīgu ES Patvēruma aģentūru.

EK preses pārstāvis norādīja, ka jaunā aģentūra palīdzēs dalībvalstīs uzlabot patvēruma piešķiršanas procedūru kvalitāti, padarīs tās vienotākas un paātrinās.

Plānots, ka aģentūras rīcībā būs 500 eksperti, ko varēs nosūtīt uz dalībvalstīm, lai veicinātu pieteikumu apstrādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu