Ārste: Koronavīrusu izslimojušie pilnu aizsardzību gūst jau pēc pirmās vakcīnas devas (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, tie cilvēki, kuri ir izslimojuši Covid-19, jau pēc pirmās vakcīnas devas gūst līdzvērtīgu aizsardzību kā tie, kuri to saņem pēc pilna vakcinācijas kursa, izriet no Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētājas Daces Zavadskas teiktā.

Līdz ar vakcinēto cilvēku skaita pieaugumu visā pasaulē ir pieejami arvien jauni dati par vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti un precizējumiem rekomendācijās to izmantošanā. Veselības ministrijas interneta mājaslapā apkopoti Zavadskas skaidrojumi par būtiskākajiem jaunumiem šajā jomā.

Kā skaidro speciāliste, balstoties uz pētījumiem, Imunizācijas valsts padome jūnija sākumā rekomendēja iepriekš Covid-19 pārslimojušiem un pozitīvu polimerāzes ķēdes reakcijas testu saņēmušajiem pacientiem noturīgai aizsardzībai saņemt vienu vakcīnas pret Covid-19 devu. Tomēr pacientiem ar medikamentu vai slimības radītiem augstas imūnsupresijas stāvokļiem tiek rekomendētas divas devas, neskatoties uz to, ka iepriekš viņi saņēmuši pozitīvu testa rezultātu.

Savukārt tiem, kuri bijuši Covid-19 izraisošā vīrusa SARS-CoV-2 pozitīvi iepriekš un jau saņēmuši divas devas jebkurai no vakcīnām, noteikti nav pamata bažām, ka tādējādi varētu būt nodarīts kāds kaitējums.

Pilna vakcinācijas kursa saņemšana, tieši pretēji, vēl vairāk ir nostiprinājusi imūno atbildi, skaidro Zavadska.

Viena vakcīnas deva Covid-19 pārslimojušajiem iedzīvotājiem Eiropā būs pielīdzināta pilnam vakcinācijas kursam arī tam, lai saņemtu Eiropas Savienības digitālo sertifikātu, kura izsniegšana iecerēta ar 1.jūliju. Covid-19 pārslimošanas fakts gan ir pierādāms tikai ar pozitīvu SARS CoV-2 polimerāzes ķēdes reakcijas testu. Antivielu noteikšana nav korekta un izmantojama šajā situācijā, atzīmē Zavadska.

Zavadska: Covid-19 "delta" variants rosina savlaicīgāk vakcinēt arī pārslimojušos iedzīvotājus

Covid-19 "delta" jeb Indijas varianta plašās izplatības dēļ nākotnē savlaicīgāk varētu vakcinēt arī tos cilvēkus, kuru organisms jau iepriekš sastapies ar jauno koronavīrusu, atsaucoties uz jaunākajiem pētījumiem, norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Patlaban vadošās veselības aizsardzības organizācijas nav noteikušas minimālo intervālu starp Covid-19 infekciju un vakcināciju. Tomēr patlaban 180 dienas pēc jaunā koronavīrusa pārslimošanas ir derīgs Covid-19 sertifikāts. Šis konkrētais dienu skaits bija balstīts novērojumu pētījumos, kas liecināja, ka ir maz ticama reinfekcija nākamo 90, vēlāk jau 180 dienu laikā. Līdz ar to pārslimojušie iedzīvotāji iepriekš netika īpaši uzrunāti savlaicīgai vakcinācijai, tādējādi dodot priekšroku mazāk pasargātajai iedzīvotāju grupai.

Kā skaidro Zavadska, tagad saistībā ar "delta" jeb Indijas vīrusa varianta masveida izplatīšanos speciālisti vairs neiesaka Covid-19 pārslimojušajiem gaidīt līdz pēdējai 180.dienai, lai sāktu vakcināciju.

Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētāja arī informē, ka joprojām norit vairāki pētījumi, kuros tiek izvērtēta imūnās sistēmas atbilde gadījumā, ja cilvēks saņem divas dažādas Covid-19 vakcīnas. Piemēram, pirmie Vācijas un Spānijas zinātnieku veiktie pētījumi, kuros piedalījās salīdzinoši mazs iedzīvotāju skaits, parādīja, ka, jaucot divas dažādu tehnoloģiju vakcīnas, imūnā sistēma saprot un reaģē uz otro devu, kas veikta ar citas tehnoloģijas vakcīnu pret Covid-19. "Šie dati parādīja, ka, jaucot tehnoloģijas, imūnā atbilde turpina paaugstināties, un tas nozīmē, ka aizsardzība tiek iegūta, kā otro devu dodot arī citas tehnoloģijas vakcīnu," skaidro speciāliste.

Tomēr, lai droši apgalvotu, ka, jaucot vakcīnas, tiek sasniegta tāda pati, labāka vai sliktāka imūnā atbilde, nekā dodot divas devas viena ražotāja vai vismaz vienas tehnoloģijas vakcīnas, ir nepieciešami papildu dati, kas ir gaidāmi līdz ar Lielbritānijas zinātnieku pētījuma rezultātu publiskošanu, norāda Zavadska, piebilstot, ka šie dati tiek solīti jau tuvākajā laikā - jūnija beigās vai jūlija sākumā.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu