Asociācija vēlas pasteidzināt valsts mēroga pētījumu par azartspēļu spēlēšanas paradumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Spēļu biznesa asociācija (LSBA) aicina Veselības ministriju veikt valsts mēroga pētījumu par azartspēļu spēlēšanas paradumiem Latvijā jau 2022.gadā, nevis tikai 2024.gadā, kā tas ir paredzēts šonedēļ valdībā apstiprinātajās "Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam", pavēstīja LSBA prezidents Arnis Vērzemnieks.

Viņš uzsvēra, ka asociācija aktīvi piedalījās pamatnostādņu izstrādē. "Šis ir ļoti nozīmīgs notikums azartspēļu un izložu nozarei, jo pamatnostādnes, kas tapušas pēc garām un ļoti spraigām diskusijām, sola skaidru un stabilu regulējumu nākotnē, ko no valsts sagaida ikviena nozare," sacīja Vērzemnieks.

Asociācijas ieskatā regulējumam ir jābūt sabalansētam un ierobežojumu kopumam ir jābūt pamatotam, un tas ir regulāri un savlaicīgi jāpārskata un jāizvērtē, pirms tiek ieviesti papildu ierobežojumi. "Mēs redzam, ka ļoti labi darbojas jau esošie risinājumi, kā piemēram, Pašatteikušos personu reģistrs, kurā ir reģistrējušās nu jau vairāk nekā 15 000 personas. Tās ir 96% no Veselības ministrijas veiktajā pētījumā minētajām personām, kuras var skart problemātiska azartspēļu spēlēšana smagākajā pakāpē," stāstīja Vērzemnieks.

LSBA uzskata, ka šā brīža regulējums, tuvāko gadu laikā pakāpeniski realizējot par samērīgiem atzīstamus pamatnostādnēs ietvertos rīcības virzienus, ir pietiekams, lai nodrošinātu gan Latvijas iedzīvotāju, gan sabiedrības intereses.

Asociācija arī sagaida, ka turpmākās diskusijas par pamatnostādņu normu iekļaušanu normatīvajos aktos notiks konstruktīvā gaisotnē un tiks balstītas uz nozares datiem, ekspertu atzinumiem, kā arī ārvalstu pieredzi.

Vienlaikus LSBA ieskatā efektīvāko risinājumu apzināšanai ir nepieciešams veikt regulāru iedzīvotāju paradumu monitoringu par atkarības izraisošo procesu lietošanas tendencēm un paradumiem.

Pamatnostādnēs norādīts, ka nākamo valsts mēroga pētījumu par azartspēļu spēlēšanas paradumiem Latvijā ir paredzēts veikt 2024.gadā, tomēr LSBA aicina Veselības ministriju paredzēt pētījumu jau 2022.gadā, lai savlaicīgi apzinātu jaunieviesto izmaiņu ietekmi un pieņemtu apzinātu lēmumu par nepieciešamību veikt papildu pasākumus.

tVNET jau vēstīja, ka Ministru kabinets 29.jūnijā atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) izstrādātās "Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam", kas paredz ierobežot azartspēļu darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu