Kosmosā novērota “dieva roka” (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/SAO/NCSU/Borkowski et al.

Milzīga un spokaina roka izstiepta kosmosa dzīlēs, it kā cenšoties sagrābt mirdzošu mākoni. Izklausās pēc zinātniskās fantastikas, tomēr jauns rentgenstaru attēls liecina, ka tas ir pavisam reāli.

“Roka” kosmosā parādījās pēc masīvas zvaigznes nāves jeb supernovas, kas aiz sevis atstāja ātri virpuļojošu, ārkārtīgi blīvu pulsāru, - dramatiskais skats aprakstīts NASA rentgenstaru observatorijas “Chandra” paziņojumā.

Pulsāram visapkārt atrodas enerģētiskās daļiņas, kas kopā ar zvaigznes atliekām izveidojušas rokai līdzīgu struktūru. Šī struktūra ir 150 gaismas gadu liela. Savukārt mākonis, pēc kura it kā sniedzas roka, ir zināms ar nosaukumu “RCW 89”.

Zvaigznes supernova rokas vidū no Zemes atrodas 17 000 gaismas gadu attālumā, un pētnieki domā, ka gaisma no tās mūs sasniedza pirms aptuveni 1700 gadiem. Tas padara to par jaunākajām supernovas atliekām Piena Ceļa galaktikā.

Foto: NASA/SAO/NCSU/Borkowski et al.

“Chandra” šo “roku” bija attēlos iemūžinājusi jau iepriekš, piemēram, 2009. gadā. Tomēr nesenā pētījumā “rokas” dinamika analizēta, balstoties uz 2004., 2008., 2017. un 2018. gadā uzņemtajiem attēliem.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal Letters”, atklāts, ka supernovas sprādziena vilnis, kas atrodas “rokas pirkstgalos”, uz priekšu virzās ar 14,5 miljonu kilometru stundā lielu ātrumu. Lai arī tas izklausās ļoti ātri, tomēr pētnieki saka, ka sprādziena vilnis kļūst aizvien lēnāks.

Ar observatoriju “Chandra” astronomi kosmosu novēro jau vairāk nekā divdesmit gadu. Teleskops Zemes orbītā tika palaists 1999. gada jūlijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu