Arī Nigērijas valsts vara īsteno diskrimināciju pret LGBT

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Pazemes leģenda"
"Pazemes leģenda" Foto: HBO

Pie skatītājiem nonākusi ASV izklaides milža HBO dokumentālā filma "Pazemes leģenda" (The Legend of the Underground), kuras sižets veidots, balstoties uz vairāku harismātisku un antikonformistiski noskaņotu jauniešu dzīvesstāstiem.

Viņiem nākas izvēlēties - cīnīties par savu izpausmes brīvību dzimtajā Nigērijā vai bēgt no mājām, lai brīvi dzīvotu Amerikā.

"LMT Viedtelevīzijā" skatāmās dokumentālās filmas gaitā tiek atklāta Nigērijas valsts varas īstenotā diskriminācija pret LGBT jeb lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu kopienas pārstāvjiem, kuri dinamiski un ar apbrīnojamu izturību turpina cīnīties pret noteikumiem un atļaujas baudīt to, kas viņi patiesībā ir.

"Pazemes leģenda"
"Pazemes leģenda" Foto: HBO

2013. gadā Nigērijā tika ieviests anti-LGBT likums, un kopš tā laika tas tiek izmantots par ieganstu, lai mocītu, apspiestu, ieslodzītu un lietotu vardarbību pret ikvienu, kurš tiek uzskatīts par neatbilstošu Nigērijas sabiedriskajām un kulturālajām normām.

Dokumentālā filma “Pazemes leģenda” ir ieskats cīņā pret agresīvo diskrimināciju šodienas Nigērijā, kas skatītājiem tiek nodota caur drosmīgu un harismātisku jauniešu stāstiem.

Jaunā HBO dokumentālā filma vēsta par divām cieši saistītām cilvēku grupām. Maikls Igodaro (Michael Ighodaro) dzīvo Ņujorkā kopā ar draugiem – Nigērijas diasporas pārstāvjiem – un aizstāv cilvēkus un kopienas, kuras ir atstājis Nigērijā, jo pats bija spiests pamest valsti pēc piedzīvotā uzbrukuma savas identitātes dēļ. Vienlaikus otra draugu grupa atrodas Nigērijā un cīnās par iespēju palikt valstī un apkarot sistēmu, kas neatlaidīgi meklē veidus, kā viņus apklusināt. "Pazemes leģenda" iezīmē metodes, kā jaunā paaudze izmanto sociālos medijus, slepenus radio kanālus un citas iespējas, lai atrastu risinājumus cīņai par savām tiesībām uz personības brīvību.

"Pazemes leģenda"
"Pazemes leģenda" Foto: No personīgā arhīva

"Pazemes leģendas" režisores ir divas sievietes – Neka Onoraha (Nneka Onuorah) un Žizele Beilija (Giselle Bailey) – Nigērijas un Jamaikas imigrantu meitas, kuras intervijās ir atzinušas, ka iedvesma filmas veidošanai balstījās atskārsmē, ka pasaulē trūkst informācijas par brīnišķīgām androgīno un antikonformistiski domājošo kopienām valstīs, kurās būšana citādam var tikt krimināli sodīta. Kā intervijā womenandhollywood.com norāda Žizele Beilija, šīs dokumentālās filmas veidošana ir bijusi viena no izaicinošākajām viņu dzīves pieredzēm.

Režisores vēlējušās radīt kaut ko patiešām unikālu: "Šī filma mainīja mūs kā cilvēkus. Mūsos bija tik daudz baiļu! Bailes par filmā uzņemtajiem cilvēkiem un to, kā viņi tiks vērtēti. Bailes par viņu drošību un to, kā filmu uztvers sabiedrība. Mums bija jāaptur šīs bailes, lai tās neņemtu virsroku. To vietā fokusējāmies uz cerību un mūsu galveno mērķi – pabeigt filmu. Galu galā tie bija filmētie cilvēki, kas mūs iedvesmoja to visu uzsākt un arī novest līdz galam, jo tas ir tieši tas, ko viņi dara savā dzīvē, – rada un dzīvo autentiski.”

"Pazemes leģenda"
"Pazemes leģenda" Foto: HBO

Dokumentālā filma "Pazemes leģendas" tika prezentēta 10. jūnijā Tribekas filmu festivālā.

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu