Foto ⟩ Grandiozā komunistiskās partijas simtgades parāde Ķīnā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Ceturtdien, 1.jūlijā, Ķīnā tiek svinēta Komunistiskās partijas 100. gadadiena. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins savā runā norādīja - ja ārvalstu spēki centīsies kaitēt valstij vai gūt pār to ietekmi, tiem "tiks ielauzti galvaskausi".

Simtgades svinības iesākās ceturtdienas rītā ar iznīcinātāju demonstrējumiem un patriotiskām dziesmām, vēsta raidorganizācija BBC.

Uz ceremoniju Tiaņaņmeņa laukumā bija lūgti izmeklēti viesi.

Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Pēdējo nedēļu laikā, gatavojoties partijas 100. pastāvēšanas gadadienai, valsts izvērsusi apjomīgu propagandas kampaņu un rīkojusi dažādus pasākumus.

Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

"Ķīnu glābs tikai sociālisms, un tikai sociālisms ar Ķīnas iezīmēm ved uz Ķīnas attīstību," paziņoja Sji.

"Mēs nekad nevienam neatļausim apcelt, apspiest vai paverdzināt Ķīnu," viņš turpināja. "Ja kāds iedrošināsies ko tādu mēģināt, tā galvaskauss tiks ielauzts pret Lielo tērauda mūri, ko kaldinājuši 1,4 miljardi ķīniešu."

Foto: STRINGER/VIA REUTERS

Ķīnas Komunistiskā partija dibināta 1921.gada 1.jūlijā. Tā nāca pie varas pirms 72 gadiem pēc ilga pilsoņu kara. Šajos gadu desmitos valsts piedzīvojusi milzīgas pārmaiņas. Taču, kā novēroja aģentūra AFP, propagandas pasākumos - piemēram, pirmdien notikušajā uzvedumā "Diženais ceļojums" par Ķīnas vēsturi - netiek pieminēti tādi komunistiskajai partijai neglaimojoši vēsturiskie notikumi kā Kultūras revolūcijas "tīrīšanas" kampaņa, 1989.gada protesti un slaktiņš Tiaņaņmeņa laukumā, kā arī prodemokrātiskie protesti Honkongā.

Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu