Lembergu neievēl par Ventspils mēru (41)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Partijas “Latvijai un Ventspilij” virzītais Ventspils mēra amata kandidāts Aivars Lembergs šodien amatā nav ievēlēts - par viņa kandidatūru balsojuši seši deputāti un tikpat bijuši "pret". 

Kā vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv, līdz ar to domes sēdē izsludināts pārtraukums līdz 5. jūlijam. Par tālāko rīcību Lemberga pārstāvētais spēks lems valdes sēdē.

Tikmēr vairāku citu partiju deputāti apliecināja, ka varētu atbalstīt kādu citu "Latvijai un Ventspilij" kandidātu, taču pirms tam nepieciešamas sarunas.

Lai ievēlētu domes priekšsēdētāju, nepieciešams deputātu vairākums. "Latvijai un Ventspilij" vēlēšanās ieguva septiņas vietas domē, bet, Lembergam atrodoties apcietinājumā, faktiski balsis ir sešas.

Tikpat balsu ir pārējām domē ievēlētajām partijām: "Jaunās Vienotības"/Latvijas Reģionu apvienības (JV/LRA) sarakstam, partijai "Latvijas attīstībai", Nacionālajai apvienībai (NA) un Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP).

Lembergs ir vadījis septiņus Ventspils domes sasaukumus.

Partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš aģentūrai LETA sacījis, ka "mēs sāksim politiskās konsultācijas ar pārējo partiju ievēlētajiem deputātiem, lai vienotos par turpmāko darbu. Būtu ļoti bezatbildīgi, ja domes darbs tiktu aizkavēts, nespējot ievēlēt priekšsēdētāju." Vītoliņš arī piebildis, ka diemžēl divi politiskie spēki, kurus viņi bija aicinājuši uz sarunām iepriekš, uz tām neieradās.

Vītoliņš gan pauda cerību, ka līdz pirmdienai izdosies rast politisko kompromisu un dome spēs pilnvērtīgi turpināt darbu.

Jau ziņots, ka par Lemberga partiju “Latvijai un Ventspilij” nobalsoja 54% vēlētāju. Šāds rādītājs partijai dod septiņus no 13 mandātiem Ventspils domē, un ar to pietiktu, lai Lembergu atkal ievēlētu par mēru.

Taču Lembergs atrodas cietumā un no ieslodzījuma vietas nevar balsot domes sēdēs, līdz ar to “Latvijai un Ventspilij” būtu bijusi vajadzīga vismaz viena balss no opozīcijas, lai iegūtu vairākumu.

VARAM gan norādīja, ka juridisku šķēršļu Lemberga kļūšanai par mēru nav: amatā var ievēlēt arī apcietinātu deputātu, kaut gan tas sēdē nemaz nepiedalās. 

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu