Covid-19 slimniekiem atvēlētās gultas aizpilda pacienti ar citām kaitēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Valsts kanceleja, Gatis Rozenfelds

Līdz ar Covid-19 pacientu skaita samazinājumu slimnīcās pieaug citu slimību pacientu skaits, ceturtdien Veselības ministrijas (VM) diskusijā uzsvēra veselības nozares eksperti.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule informēja, ka sarūkošā Covid-19 pacientu skaita dēļ veselības aprūpē ir jūtama slodzes samazināšanās. Taču Covid-19 pacientu gultas aizpilda citu slimību pacienti. Ņemot vērā šo aspektu, Cipule aicina iedzīvotājus apmeklēt savus ģimenes ārstus un veikt izmeklējumus, lai neatliekamās medicīniskās palīdzības brīdī nebūtu jādodas uz stacionāru neveiktu pārbaužu dēļ.

Viņa atzīmēja, ka, izbeidzoties ārkārtējai situācijai, mediķi atgriežas pie standarta hospitalizācijas kārtības. Tāpat NMPD pārstājis sniegt papildfunkcijas, kuras veica, lai atbalstītu kolēģus slimnīcās.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs informēja, ka, mazinoties Covid-19 pacientu skaitam, pieaug to pacientu skaits, kuriem ir pneimonija, sirds slimības vai vasarai raksturīgās kuņģa-zarnu trakta infekcijas. Līdz ar to Višņakovs jūlijā un augustā neprognozē pacientu skaita samazinājumu slimnīcās.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) valdes locekle Ilze Kreicberga atgādināja par nepieciešamību doties vakcinēties pret Covid-19. Viņa uzsvēra, ka pēdējā mēneša laikā nav saņemts neviens ziņojums par pozitīvu Covid-19 gadījumu medicīnas personāla lokā. "Tas ir vakcinācijas nopelns," viņa secināja, piebilstot, ka arī turpmāk visiem ir jābūt modriem un nedrīkst atslābt.

Kreicberga uzsvēra, ka turpina pieaugt jaunā koronavīrusa delta jeb Indijas paveida gadījumu skaits, un arī PSKUS šis paveids ir konstatēts pacientu vidū.

Skaidrojot lēmumu par ārkārtējā stāvokļa atcelšanu medicīnā, VM Veselības aprūpes departamenta Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka atzīmēja, ka ārstniecības iestādes un VM padotībā esošās iestādes ir izstrādājušas skaidrus kritērijus, kā arī papildkritērijus drošai strādāšanai pandēmijas apstākļos. Papildkritēriji bija nepieciešami, lai plašāk izvērtētu nepieciešamību atjaunot ārkārtējo stāvokli medicīnā. Tajos ietverti tādi aspekti kā dienā stacionēto pacientu skaits, kopējais hospitalizēto pacientu skaits un ārkārtējā situācija kādā no medicīnas iestādēm.

Jau ziņots, ka no ceturtdienas, 1.jūlija, atcelts ārkārtējais stāvoklis medicīnā, kas tika izsludināts pērnā gada decembrī.

Ārkārtējo stāvokli medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam, pilnvarojot ārstniecības iestādes brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Pašlaik Covid-19 slimniekiem paredzēto gultu skaits slimnīcās tiek samazināts, taču ārstniecības iestādēm ir jābūt gatavām tās trīs dienu laikā atjaunot, ja gadījumā Latvijā atkal būtiski palielināsies Covid-19 slimnieku skaits.

Patlaban Covid-19 pacientu ārstēšana notiek trijās klīniskajās universitātes slimnīcās Rīgā un septiņās reģionālajās slimnīcās. Šonedēļ ir aizņemti 27% Covid-19 pacientiem paredzēto gultu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu