Demisionējušajam Levēnam uztic jaunās Zviedrijas valdības veidošanu

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Līdzšinējam Zviedrijas premjerministram Stēfanam Levēnam, kuram Zviedrijas parlaments pagājušajā mēnesī izteica neuzticību, ceturtdien uzticēta jaunās valdības veidošana.

Parlamenta spīkers Andreass Norlens pavēstīja, ka Levēnam līdz pirmdienai jāpaziņo, vai viņš parlamentā nodrošinājis pietiekamu atbalstu jaunās valdības izveidošanai.

63 gadus vecais Levēns 21.jūnijā neizturēja parlamenta uzticības balsojumu un pirmdien paziņoja par savu atkāpšanos, lūdzot parlamenta spīkeru veidot jaunu valdību.

Levēnam jaunā kabineta izveidošana uzticēta pēc tam, kad to neizdevās izdarīt opozīcijā esošās konservatīvās Moderātu partijas līderim Ulfam Kristersonam.

Kristersons bija Norlena pirmā izvēle, kam uzticēt jaunās valdības veidošanu. Norlens viņam šo uzdevumu uzticēja otrdien, norādot, ka viņa partija ir lielākā starp tām, kas 21.jūnijā balsoja pret Levēnu.

Kristersons šodien paziņoja, ka parlamentā nav piemērotu apstākļu jaunas labējas valdības izveidošanai.

2018.gadā pēc vēlēšanām pagāja četri mēneši, līdz tika izraudzīts jaunais premjerministrs, bet Norlens šonedēļ uzsvēra, ka šoreiz tik daudz laika nebūs nepieciešams.

Spīkers deva Kristersonam tikai trīs dienas laika, lai ziņotu viņam par iespējām izveidot jaunu valdību, un sacīja, ka cer jau nākamajā nedēļā sagaidīt pirmo balsojumu pa jauno premjerministru.

Norlens vēl nav atklājis, kuram politiķim nākamajam uzticēs valdības veidošanu, ja arī Levēns cietīs neveiksmi. Zviedrijas likumi nosaka, ka pēc četriem neveiksmīgiem mēģinājumiem ievēlēt premjerministru trīs mēnešu laikā jāsarīko parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Nākamās kārtējās parlamenta vēlēšanas paredzētas 2022.gada septembrī un notiks neatkarīgi no tā, vai tagad tiks sarīkotas pirmstermiņa vēlēšanas.

63 gadus vecā bijušā metinātāja un arodbiedrību līdera Levēna vadībā Zviedrijas sociāldemokrāti 2014.gadā atgriezās pie varas un, tuvinoties politiskā spektra centram, spēja to saglabāt arī pēc vēlēšanām 2018.gadā.

Taču pagājušajā mēnesī Levēna mazākuma valdība, kuru sociāldemokrāti veidoja kopā ar zaļajiem, zaudēja galēji kreiso parlamentāro atbalstu un viņš kļuva par pirmo Zviedrija premjeru, kuram parlaments izteicis neuzticību. Levēna valdībai letāls izrādījās jautājums par īres cenu griestiem jaunuzceltajos dzīvojamajos namos.

Levēna valdība turpinās darbu līdz jaunā kabineta izveidošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu