Ministrs: ja rudenī saslimstība pieaugs, ierobežojumiem jābūt vienkāršiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts piedalās Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcas iekārtotā Latvijā pirmā liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 punkta darbības uzsākšanas izmēģinājumā sporta namā "Centrs" Ventspilī, kura laikā tiks testēta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa raita norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana un citas procesa detaļas.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts piedalās Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcas iekārtotā Latvijā pirmā liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 punkta darbības uzsākšanas izmēģinājumā sporta namā "Centrs" Ventspilī, kura laikā tiks testēta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa raita norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana un citas procesa detaļas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja, beidzoties vasarai, saslimstība ar koronavīrusu pieaugs, tad plānotajiem ierobežojumiem jābūt vienkāršiem, sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš sanāksmē klātesošos informēja par rudenī īstenojamu stratēģiju gadījumā, ja saslimstība ar Covid-19 atkal pieaugs.

Pavļuts uzsvēra, ka stratēģija paredz jau vasarā novērst epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos rudenī, lai, rudenī, piemēram, vakcinēti pakalpojumu sniedzēji apkalpotu vakcinētus klientus. Viņš norādīja, ka visas patlaban pieejamās vakcīnas pret Covid-19 ir efektīvas pret jaunajiem vīrusa paveidiem. "Jāvirzās uz to, ka strādājam vakcinēti, tāpēc ir jāmobilizē sabiedrība un komersanti vakcinēties," uzsvēra Pavļuts.

Vienlaikus ministrs brīdināja, ka gadījumā, ja situācija pasliktināsies, tad nozarēm būs jāgatavojas strādāt ierobežotos apstākļos, rēķinoties ar attiecīgu valsts atbalstu.

Tāpat Pavļuts uzsvēra, ka rudenī pret Covid-19 vakcinētiem iedzīvotājiem, pakalpojumu sniedzējiem un komersantiem dzīve būtiski nemainīsies, ja vien krasi nepasliktināsies epidemioloģiskā situācija.

"Ja rudenī atgrieztos nopietna saslimšana un vīruss izietu ārpus kontroles, mums ir jābūt gataviem strādāt šādos apstākļos, nodrošinot, ka ekonomika cieš pēc iespējas mazāk. Bet kopīgajam nosacījumam ir jābūt tādam, ka ierobežojumi ir vienkārši, izskaidrojami un ieviešami. Tam ir jāgatavojas," brīdināja veselības ministrs.

Tāpat Pavļuts informēja, ka varētu būt jāgatavojas revakcinācijai pret Covid-19, tomēr patlaban vēl neesot zināms, vai tas būs nepieciešams un kuras mērķa grupas būtu atkārtoti jāvakcinē.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka pret Covid-19 vakcinētajiem "normāla dzīve" noturēsies visilgāk. Taču gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija pasliktināsies, tad visiem būs jārēķinās ar uz īsu laiku ieviestiem ierobežojumiem. Kariņš pauda atbalstu priekšlikumam, ka gadījumā, ja saslimstība ar Covid-19 pieaugs, ierobežojumi būtu ieviešami strauji.

Latvijas Platformas attīstības sadarbībai direktore Inese Vaivare vaicāja, vai jaunu ierobežojumu gadījumā tiek apspriesta iespēja tos piemērot decentralizēti. Viņa ierosināja, ka gadījumā, ja, piemēram, kādā skolā ir vakcinēti visi pedagogi, tad, iespējams, skolas direktors varētu būt tas, kurš izlemj par savā skolā ieviešamajiem ierobežojumiem. "Šāda pieeja mudinātu organizāciju vadītājus uzņemties atbildību par vakcinēšanu pret Covid-19 un drošu savas iestādes atvēršanu," pauda Vaivare.

Pavļuts atzina, ka šāds priekšlikums būtu diskutējams, vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka drošības standartu kopumam vajadzētu būt vienotam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu