Lai sapnis par brīvdienu māju nepārvēršas murgā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Brīvdienu māja nereti ir emocionāls un nebūt ne lēts pirkums, pieredzes trūkuma dēļ racionālajiem un praktiskajiem apsvērumiem bieži paliekot novārtā. Lai lolotais sapnis par savu idillisko atpūtas stūrīti nepārvēršas apgrūtinošu rūpju nastā, eksperti ir apkopojuši pieredzē balstītus ieteikumus un aprakstījuši tipiskākās kļūdas brīvdienu mājokļa izvēlē.

“Pieredze liecina, ka, izvēloties pamata dzīvesvietu, visus par un pret apdomā rūpīgāk, savukārt brīvdienu māja ir emocionāls pirkums priekam un atpūtai - sapnis par savu stūrīti ārpus ikdienas kņadas un rūpēm. Vienlaikus tas patiešām var būt arī izdevīgs un racionāls pirkums, ja ievēro praktiskos pamatprincipus. Pērciet, ja tas atbilst jūsu dzīvesveidam, budžetam, nākotnes perspektīvām un redzat potenciālu, nevis tāpēc, ka tas ir modes kliedziens un “visi tā dara”,“ saka bankas Citadele privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Piemērotība dzīvesveidam

Vispirms pragmatiski izvērtējiet, cik bieži būsiet gatavi mērot ceļu uz savu brīvdienu māju. Ieteicams kārtīgi apdomāt visu savu ģimenes locekļu dzīvesveidu – vai nedēļas nogalēs bērniem nav pulciņi, treniņi, sacensības, vai pieaugušo darba režīms sakrīt ar pārējo ģimenes locekļu iespējām doties ārpus ikdienas gaitām. No brīvdienas mājas, uz kuru aizbrauksiet vien pāris reizes gadā vai pat zināmā mērā piespiedu kārtā, lai sakoptu saimniecību, liela gandarījuma nebūs.

Nosakiet optimālo attālumu un laiku, kuru esat gatavi pavadīt ceļā

Lētāk, bet tālāk – šī bieži ir tipiskākā kļūda, kad, meklējot īpašumu atbilstoši budžetam, tiek nopirka māja krietni tālu no dzīvesvietas. Vienam patīk dzīvot meža ielokā klusumā, citam pie ūdens, vēl kāds sapņo par nelielu brīvdienu māju ciematā ar aktīvu sabiedrisko dzīvi. Divreiz un pat vēl divreiz apdomājiet pirms pērciet māju meža ielokā, ja sapņojat par dzīvi pie jūras tikai tāpēc, ka tā ir lētāk vai tuvāk. Ceļš, pa kuru būs jābrauc, nav mazsvarīgs kritērijs – kāds ir tā segums un kādā stāvoklī tas ir ziemā un pavasarī. Tāpēc ieteicams izvirzīt vēlamos kritērijus un pie tiem arī turēties, burtiski pa punktiem izdiskutējot un sarakstot visai ģimenei būtiskākos aspektus.

Pārlieku optimistiskas izmaksas

Pragmatiski un nemānot sevi ar pārlieku optimistiskiem aprēķiniem, salieciet vienkopus visas izmaksas – gan iegādes, gan būvniecības un remonta, gan arī tālākās ikdienas uzturēšanas izmaksas. Komunikāciju izbūve ir viena no dārgākajām pozīcijām un mūsdienu brīvdienu mājās visi tomēr vēlas komfortu, tāpēc, pērkot gan zemes gabalu, gan jau gatavu remontējamu māju, sarēķiniet, cik maksās ūdens, elektrības, kanalizācijas, siltuma ierīkošana. Piebraucamais ceļš arī var būt privāts, un tas būs jāuztur. Būvniecības un remonta izmaksas reģionos nebūs lētākas, iespējams pat pretēji – speciālisti būs mazāk pieejami un līdz ar to izmaksas lielākas. Neaizmirstiet arī nekustamā īpašuma nodokļa izmaksas.

Ekstra lietās ieguldīt apdomīgi

Īstenojot sapni par savu idillisko atpūtas vietu, brīvdienu mājās tiek ieguldīts gan liels darbs, gan arī līdzekļi. Pirms izvēlieties izsmalcinātas flīzes, zīda tapetes, āra un iekštelpu baseinu vai pēc pasūtījuma veidotus galdnieka meistardarbus, atcerieties, ka tiem būs maza ietekme uz cenu, īpašumu pārdodot. Remontējot, būvējot un labiekārtojot īpašumu, atcerieties par likviditāti, lai nav jānožēlo, ka potenciālā pārdošanas cena ir daudz zemāka par ieguldīto.

Vai ņemt kredītu brīvdienu mājai?

Ja ienākumi un pašu finansējums ir gana liels, aizdevums brīvdienu mājas iegādei ir pieejams. Arī aizdevums labiekārtošanai un remontam ir iespējams, tomēr kopējām kredītsaistībām nevajadzētu pārsniegt 30 – 40 % no ikmēneša ienākumiem. Lai īpašumu izmantotu pilnvērtīgi, apdomājiet, kā variet to izmantot ienākumu gūšanai – iespējams, laikā, kad paši tur neuzturaties, variet to iznomāt vai sniegt kādu citu pakalpojumu.

Uzmanīgi ar avansiem skaidrā naudā

Pēdējā gada laikā pieprasījums pēc privātmājām gan ikdienas dzīvošanai, gan brīvdienām ir būtiski audzis, un tas nozīmē, ka aug arī būvniecības un remonta izmaksas un uz meistariem vai pakalpojumiem nākas gaidīt rindā. Apdomājiet un izvērtējiet pirms veiciet priekšapmaksu par plānotajiem darbiem un precēm, jo sevišķi, ja tas notiek skaidrā naudā. Ja būs domstarpības par kvalitāti un garantiju, būtiski ir darījumu apliecinoši dokumenti, ka preci un pakalpojumu esat saņēmis un par to esat samaksājis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu