"Twitter" aptur "baltkrievu tautas vēstniecību" kontu darbību (7)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Sociālā tīkla platforma "Twitter" apturējusi trimdas opozīcijas grupu, kas dēvē savi par baltkrievu tautas vēstniecībām, kontu darbību.

Grupas izveidojās pēc pērn notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās sevi par uzvarētāju pasludināja ilggadējais valsts līderis Aleksandrs Lukašenko. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās notika krāpšanās un patiesībā uzvarēja opozīcijas kandidāte Svjatlana Cihanouska.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlās plaši protesti, kas tika brutāli apspiesti. Simtiem cilvēku tika ieslodzīti. Aktīvisti sūdzējušies par spīdzināšanu aizturēšanas laikā un nehumānu attieksmi.

Līdz ar protestiem izauga arī baltkrievu trimdas kustība.

Trimdas grupas, kas uzskata Cihanousku par vēlēšanu uzvarētāju un leģitīmo Baltkrievijas prezidenti, apgalvo, ka to sociālo mediju konti darbojas kā baltkrievu tautas vēstniecības.

"Lai gan režīms ir neleģitīms, mēs nekad neapgalvojām, ka esam oficiālas vēstniecības," paziņoja Tautas vēstniecības grupa Vācijā. "Mēs pārstāvam tautu, nevis režīmu."

Grupa nosūtīja žurnālistiem un aktīvistiem ekrānuzņēmumu no e-pasta, ko saņēmusi no "Twitter". Vēstulē teikts, ka grupas konts pārkāpj "Twitter" noteikumus, sevišķi tos, kas attiecas uz identitātes zādzību.

Nav pierādījumu, ka Baltkrievijas varasiestādes ziņojušas "Twitter" par trim kontiem - @BelarusinS, @BelarusInUK un @BelarusInDE, kas pārstāv grupas Spānijā, Lielbritānijā un Vācijā. Visu trīs grupu kontu darbība ir apturēta. Taču Baltkrievija sākusi stingrāk vērsties pret aktīvistiem trimdā.

Vislielāko uzmanību piesaistīja aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšana Minskā, lai aizturētu režīma kritiķi Romānu Protaseviču.

"Lukašenko režīms mēģina apklusināt visus, kuri uzdrīkstas runāt patiesību vai cīnīties pret viņu," paziņoja opozīcijas grupa.

"Twitter" vēl nav komentējis šo lietu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu