Izskanējusi festivāla "Rīgas ritmi" trešā diena

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas Ritmi 2021: trešā diena
Rīgas Ritmi 2021: trešā diena Foto: Jānis Škapars/TVNET

21. Starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" 2. jūlijā turpinājās ar globālās mūzikas supergrupas “Bokanté” koncertu VEF Kultūras pilī, kvarteta Vyšniauskas/Čudars/Poišs/Arutyunyan, džeza dzejas apvienības “klausies” un pianista Kristapa Vanadziņa trio uzstāšanos “Jersika Records Stage” mākslas centrā “Noass”, lietuviešu modernā džeza vecmeistaru “Shinkarenko Jazz 4N” koncertu mūzikas namā “Daile”, kā arī pianista Gata Breijera seksteta un somu pianista Tuomo Uusitalo trio koncertu kultūrtelpā “M/Darbnīca”.

“Bokanté” spilgti iezīmēja to, kādēļ festivāla pilnajā nosaukumā uzradies vārds “globāls”, aizstājot iepriekšējo “pasaules”. Ja pasaules mūzika jeb world music līdz šim drīzāk iezīmēja dažādu tautu tradicionālās mūzikas klātbūtni festivālā, tad daudzviet pasaulē tā vietā pieņemtais apzīmējums globālā mūzika iezīmē globalizācijas tendences arī mūzikas vidē. “Bokanté” ir dažādu valstu mūziķu apvienība, kas veiksmīgi samiksējusi kopā dažādu tradīciju skanējumu, radot unikālu mūziku, kurā dzirdamas ļoti atšķirīgas ietekmes. Kopējā noskaņa sanākusi uzrunājoši silta un ritmiski paķeroša, neizpaliekot vokālistes Malika Tirolien eksotiskajai skatuves harismai un džeza iezīmēm, par kurām lielā mērā atbildīgs šā projekta dibinātājs, leģendārās džezroka grupas “Snarky Puppy” līderis Michael League. Tā kā epidemioloģiskie ierobežojumi liedza piepildīt VEF Kultūras pils zāli, festivāls “Rīgas Ritmi” tā dēvētās supergrupas uzstāšanos ikvienam piedāvāja noskatīties arī tiešraidē.

Rīgas ritmi 2021: trešā diena
Rīgas ritmi 2021: trešā diena Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lietuviešu vecmeistari “Shinkarenko Jazz 4N” savukārt patīkami pārsteidza daudzus mūzikas namā “Daile” sanākušos ar jaudīgu eksperimentāla džezroka vilni, augstāko punktu sasniedzot brīžos, kad viņiem pievienojās arī mākslinieciski ekspresīvā un kaimiņvalstī labi zināmā dziedātāja un arī flautiste Neda. Šī salikuma nepieradinātība un mākslinieciskā brīvība visticamāk nespētu atstāt vienaldzīgu nevienu.

Mākslinieciski baudāma atmosfēra bija jūtama arī mūzikas izdevniecības “Jersika Records” piedāvātajā skatuvē mākslas telpā “Noass” uz AB dambja, par vakara kulmināciju parūpējoties pianista Kristapa Vanadziņa trio, kas sniedza ļoti pārliecinošu un kvalitatīvu koncertu. Par trio jaudīgo skanējumu sajūsmā bija arī lielākā vācu džeza žurnāla “Jazzthetik” žurnālists Kristofs Gīze, izsakot vēlmi šo trio noteikti dzirdēt vēl kādā Latvijas vai varbūt citas Eiropas valsts festivālā, kas būtu tikai loģiski un iederīgi. Vanadziņa trio džeza estētika ir reizē amerikāņu tradīcijā balstīta, melodiska un mūsdienīgi ekspresīva, ikvienam mūsdienu džeza cienītājam radot vēlmi to klausīties vēl un vēl.

Par kvalitatīvu džeza festivāla programmu turpināja parūpēties arī kultūrtelpa “M/Darbnīca”, piedāvājot gan pārliecinošu jaunā un daudzsološā pianista Gata Breijera seksteta sniegumu, gan Latvijā arvien vairāk zināmā šeit dzīvojošā somu pianista Tuomo Uusitalo trio koncertu, bet vakara kulmināciju sasniedzot oficiālā jam session laikā kultūrtelpas terasē, kur pārsvarā jaunākās džezmeņu paaudzes brīvo improvizāciju izbaudīja festivāla laikā līdz šim lielākais apmeklētāju skaits, lielā mērā, protams, pateicoties arī vasaras piektdienas vakara burvībai.

Foto: "Rīgas ritmi". 3. diena.

Festivāls "Rīgas ritmi" 3. jūlijā noslēgsies ar jaunā flamenko un džeza stilistikā muzicējošā spāņu saksofonista un dziedātāja Antonio Lizanas uzstāšanos VEF Kultūras pilī plkst. 19.00, ikvienam piedāvājot iespēju šo koncertu skatīties arī tiešraidē, ģitārista Jāņa Ruņģa, lietuviešu saksofonistu dueta Liudas Mockūnas un Arvydas Kazlauskas, kā arī vibrofonista Miķeļa Dzenuškas un grupas “Uzvaras bulvāris” uzstāšanos “Jersika Records Stage” mākslas centrā “Noass” uz AB dambja, kur durvis tiks vērtas jau plkst. 18.00, bundzinieka Ivara Arutjunjana kvarteta koncertu kultūrtelpā “M/Darbnīca” plkst. 19.00 un pianista Kristapa Vanadziņa plus muzikālo draugu uzstāšanos, piedaloties arī spēcīgās balss īpašniecei Ievai Kerēvicai, mūzikas namā “Daile” plkst. 20.00. Vakara noslēgumā notiks arī jam session kultūrtelpas “M/Darbnīca” terasē.

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā rigasritmi.lv. Biļetes uz koncertiem jāmeklē aula.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu