Aptur glābšanas darbus Maiami sabrukušās ēkas drupās, lai pirms vētras nojauktu atlikušo mājas daļu

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Iespējamo izdzīvojušo meklēšana ASV Maiami sabrukušās daudzdzīvokļu ēkas drupās uz laiku apturēta, lai veiktu mājas atlikušās daļas kontrolētu nojaukšanu, vēsta BBC. 

"Champlain Towers" vēl nesabrukušās daļas nojaukšanu pasteidzinājušas ziņas par tuvojošos tropisko vētru "Elza", kas varētu Maiami sasniegt otrdien, raisot bažas par ēkas noturību un draudiem glābēju drošībai.

Lai nojauktu ēku, tās pamatos tiks izurbti nelieli caurumi, kuros tiks ievietotas sprāgstvielas. Nojaukšanu plānots sākt svētdienas pēcpusdienā.

Nojaukšanas laikā nav paredzēts evakuēt apkārtējo māju iedzīvotājus, taču cilvēkiem ieteikts aizvērt logus, lai mājās neiekļūtu putekļi. 

Patlaban kopējais traģēdijas upuru skaits pieaudzis līdz 24, bet vēl 121 cilvēka liktenis nav zināms.

Par bezvēsts pazudušajiem uzskatīto cilvēku skaits ir nedaudz samazinājies, jo policijai izdevies noskaidrot, ka daži no šiem cilvēkiem ir sveiki un veseli. 

Kopš pirmajām dažām stundām pēc konstrukcijas sabrukšanas traģēdijas vietā no drupām nav izvilkts neviens izdzīvojušais, un ar katru dienu cerības atrast kādu cilvēku dzīvu sarūk, taču glābšanas darbi norit ļoti lēni. Ceturtdien tos nācās pārtraukt uz 14 stundām, jo pastāvēja bažas, ka varētu sabrukt arī pārējā ēkas daļa, kas pagaidām vēl stāv nesagruvusi. 

Ceturtdien traģēdijas vietu apmeklējis ASV prezidents Džo Baidens kopā ar savu sievu Džilu, lai paustu atbalstu cietušo ģimenēm. 

Jau ziņot, ka pirms 40 gadiem celtā 12 stāvu ēka daļēji sagruva naktī uz 24.jūniju. Vairāki desmiti tika izglābti no drupām.

Nelaimes cēlonis joprojām nav skaidrs, bet varas iestādes nodevušas atklātībai 2018.gadā izstrādātu būvniecības konsultāciju firmas "Morabito" ziņojumu, kurā gan nav teikts, ka ēka varētu sabrukt, bet atzīts, ka tai nepieciešams remonts, lai saglabātu "strukturālo integritāti".

Inspektori brīdinājuši par būtiskām problēmām, kas konstatētas betona blokā zem baseina pirmajā stāvā, kā arī par betona plaisāšanu pazemes autostāvvietā.

"Ja tuvākajā nākotnē netiks nomainīta hidroizolācija, betona bojājumu pakāpe eksponenciāli paplašināsies," sacīts ziņojumā. Tajā izteikts pieņēmums, ka problēmas lielā mērā izraisījusi Floridas piekrastes sāļā gaisa korozīvā iedarbība daudzu gadu garumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu