Vēsturisks notikums: Pirmā valsts sāk izmantot Bitcoin kā legālu maksāšanas līdzekli

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ziemeļamerikā esošā Salvadora ar 6,5 miljoniem iedzīvotāju ir pirmā valsts pasaulē, kas akceptē bitcoin kā legālu maksāšanas līdzekli. Šis ir vēsturisks solis kriptopasaulē, esot ceļrādis arī citām valstīm ar līdzīgu ekonomisko situāciju.

Salvadoras prezidents Najibs Bukele pagājušajā sestdienā paziņoja par plānu sākt izmantot Bitcoin kā legālu maksāšanas līdzekli. Otrdien, 2021. gada 8. jūnijā notikušajā balsošanā likumprojektu apstiprināja ar 73,8 % balsu vairākumu.

Foto: Publicitātes foto

Bitcoin kļūs par likumīgu maksāšanas līdzekli 90 dienu laikā kopš likumprojekta apstiprināšanas. Tas nozīmē, ka ikvienam uzņēmumam papildus AV dolāram ir jāsāk akceptēt arī Bitcoin.

Šis ir būtisks solis Salvadoras ekonomikas vēsturē, padarot finanšu pakalpojumus pieejamākus arī tiem gandrīz 70 % salvadoriešu, kuriem nav bankas konta. Tas arī vienkāršo nacionālos/starptautiskos naudas pārskaitījumus.

Naudas pārskaitījumi veido lielu daļu Salvadoras IKP

Kā raksturīgi trūcīgai valstij, no Salvadoras ir iespaidīga emigrācija, īpaši uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Saskaņā ar Forbes informāciju, 2,2 miljoni salvadoriešu dzīvo tieši ASV. Katru gadu no Salvadoras emigrējušie savām ģimenēm nosūta kopā ca 6 miljardus dolāru. Līdz šim Salvadoras emigrantu naudas pārskaitījumiem ir bijis jāiet caur starpniekiem, kas par darījumu ņem līdz 20 % pakalpojuma maksu.

Sākot izmantot Bitcoin, iegūst miljoniem valsts iedzīvotāju un viņu ģimenes, jo tas nodrošina salīdzinoši ātrus naudas pārskaitījumus ar zemāku maksu par pakalpojumu. Prezidents Bukele Twitter apgalvoja, ka Bitcoin izmantošanas uzsākšanas rezultātā miljardiem dolāru gadā paliks salvadoriešu rīcībā, nevis naudas pārskaitīšanas pakalpojumu sniedzējiem.

Interesanti: Naudas pārskaitījumi no ārvalstīm veido apmēram 20 % Salvadoras IKP.

Potenciāls atdzīvināt valsts ekonomiku

Papildus iespējai veikt ātrākus un izdevīgākus naudas pārskaitījumus, Bitcoin izmantošanas sākšana var valstij piesaistīt arī Rietumu un Āzijas kriptouzņēmējus. Kriptovalūtas platformas TRON dibinātājs Džastins Sans Twitter rakstīja: “Kriptoinvestori un uzņēmēji sāk pārcelties uz Salvadoru! Pārsteidzoši. Jau kravājos.”

Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi Īrijai, Salvadorā var būt spēcīga un ilgstoša ekonomikas izaugsme. Īrija reiz bija viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā, līdz 1996. gadā izlēma samazināt uzņēmumu nodokļa likmi no 40 % uz 12,5 %. Tam sekoja vairākus desmitus gadu ilgs ekonomikas bums, jo lieli uzņēmumi pārcēlās uz Zaļo smaragda salu (poētisks Īrijas nosaukums).

Pēc Salvadorā pieņemtā likumprojekta Bitcoin cena pieauga par 13 %. Raksta rakstīšanas brīdī Bitcoin cena ir ap 37 500 ASV dolāriem.

Kā investēt Bitcoin?

Change aplikācijā Bitcoin var pirkt un pārdot bez starpniecības maksas! Igauņu radītā Change ir vienkārša un lietotājam draudzīga investēšanas un tirdzniecības aplikācija, kas ļauj pirkt un pārdot vairāk nekā 20 dažādu kriptovalūtu. Tiem, kas vēlas tirgoties ar Bitcoin, Change piedāvā arī līdz 5-kārtīgu pastiprinājumu.

Sāc savu ceļu investīcijās un lejupielādē aplikāciju Change

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu