Gruzijā vardarbības dēļ atceļ praida gājienu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze

Gruzijas nevalstiskā organizācija “Tbilisi pride” paziņojusi par atteikšanos no pirmdien plānotā lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu un citu seksualitāšu (LGBT) kopienas praida gājiena, ziņo Krievijas medijs “Meduza”.

Šāds lēmums pieņemts, bažījoties par praida dalībnieku drošību, pēc tam, kad gājiena pretinieki pirmdien dedzināja LGBT karogus un uzbruka vairākiem žurnālistiem, kas gatavojās atspoguļot pasākuma norisi.

Tbilisi praidam ar saukli “Iznāc par solidaritāti” vajadzēja notikt Tblilisi centrā pirmdienas vakarā. Šī nedēļa Gruzijā bija iecerēta par praida nedēļu - to Gruzijas LGBT kopiena izsludināja jūlija sākumā.  

Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze

Vairākas stundas pirms plānotā gājiena sākuma, notikuma norises vietā sapulcējās vairāki simti homofobiski noskaņotu cilvēku. Liela daļa no viņiem protestēt pret gājienu ieradās pēc Gruzijas pareizticīgās baznīcas aicinājuma.

Šie cilvēki uzbruka mediju pārstāvjiem, kas bija ieradušies atspoguļot praidu. Žurnālisti tika apmētāti ar pudelēm un akmeņiem.

Šajā uzbrukumā ievainojumus guva Gruzijas televīzijas operators, kurš nogādāts slimnīcā.

Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze

Pēc tam agresīvi noskaņotie protestētāji devās uz “Tbilisi pride” biroju, tomēr, pateicoties policijas pūliņiem, viņiem neizdevās iekļūt organizācijas telpās.

Pēc tam protestētāji uzrāpās uz ēkas balkona, norāva uz tā izkārtos varavīksnes karogus, ko pēc tam saplēsa un sadedzināja.

“Tbilisi pride” paziņojumā par gājiena atcelšanu paustas bažas par tā dalībnieku drošību.

Organizācija pirmdien notikušos uzbrukumus nodēvējusi par “karu pret pilsonisko savienību, demokrātiskām vērtībām un valsts uzņemto eiropeisko kursu”.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu