Līdzšinējais Zviedrijas valdības vadītājs atkal nominēts premjerministra amatam

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Līdzšinējais Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns, kuram Zviedrijas parlaments pagājušajā mēnesī izteica neuzticību, pirmdien atkal nominēts premjerministra amatam.

Parlamenta spīkers Andreass Norlens preses konferencē pavēstīja, ka izvirza Levēnu premjerministra amatam, un balsojums parlamentā notiks trešdien.

Levēns 21.jūnijā neizturēja parlamenta uzticības balsojumu un 28.jūnijā paziņoja par savu atkāpšanos, lūdzot parlamenta spīkeru veidot jaunu valdību.

Levēnam jaunā kabineta izveidošana uzticēta pēc tam, kad to neizdevās izdarīt opozīcijā esošās konservatīvās Moderātu partijas līderim Ulfam Kristersonam.

Levēns šodien paziņoja, ka viņam izdevies iegūt pietiekami lielu atbalstu, lai spētu izveidot koalīcijas valdību.

63 gadus vecā bijušā metinātāja un arodbiedrību līdera Levēna vadībā Zviedrijas sociāldemokrāti 2014.gadā atgriezās pie varas un, tuvinoties politiskā spektra centram, spēja to saglabāt arī pēc vēlēšanām 2018.gadā.

Taču pagājušajā mēnesī Levēna mazākuma valdība, kuru sociāldemokrāti veidoja kopā ar zaļajiem, zaudēja galēji kreiso parlamentāro atbalstu un viņš kļuva par pirmo Zviedrija premjeru, kuram parlaments izteicis neuzticību. Levēna valdībai liktenīgs izrādījās jautājums par īres cenu griestiem jaunuzceltajos dzīvojamajos namos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu