No Baltijas valstīm tieši Latvijā ātrajiem kredītiem ir vislielākā piekrišana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: FotoBob/Shutterstock

Starp Baltijas valstīm tieši Latvijas iedzīvotāji tā saucamos ātros kredītus izmanto visaktīvāk, apliecina bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Aptaujā secināts, ka Latvijā ātros kredītus ir izmantojuši 30% iedzīvotāju, tostarp 21% iedzīvotāju ātros kredītus ņēmuši vairākkārt. Tāpat 5% atzinuši, ka ir bijušas vai ir grūtības aizdevumu atmaksāt.

Vienlaikus Lietuvā ātros kredītus izmantojuši 22% iedzīvotāju, tostarp 15% šo pakalpojumu izmantojuši vairākas reizes, savukārt Igaunijā ātros kredītus ņēmuši 15% iedzīvotāju un 9% to darījuši vairākkārtīgi. Lietuvā un Igaunijā grūtības atmaksāt aizdevumu bijis 3% aptaujāto.

Aptaujā 64% respondentu Latvijā minējuši, ka ātros kredītus nekad nav izmantojuši, bet 6% norādījuši, ka aizņemas tikai bankās. Tajā pašā laikā Lietuvā 70% un Igaunijā 76% iedzīvotāju ātros kredītus nav izmantojuši, kamēr bankās abās valstīs aizņemas 8% iedzīvotāju.

Pēc aptaujas datiem, Latvijā visaktīvāk ātros kredītus ņem iedzīvotāji vecuma grupā no 30 līdz 49 gadiem, Igaunijā - iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49, bet Lietuvā - iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem.

Dalījumā pa reģioniem Latvijā ātros kredītus visbiežāk ņem Kurzemes, Vidzemes un Pierīgas iedzīvotāji, no kuriem procentuāli augstākais kredīta maksājuma kavējuma risks ir Kurzemē - 8% un Vidzemē - 10%, savukārt Pierīgā tie ir virs 4%.

Visbiežāk grūtības atmaksāt kredītu ir iedzīvotājiem vecumā līdz 39 gadiem, ar pamata vai vispārējo vidējo izglītību, kuri strādā pakalpojumu vai tirdzniecības sfērā, kā arī pašnodarbinātām personām vai mājsaimniecēm, kuras ir bērna kopšanas atvaļinājumā, piebilda bankā.

"Neliela summa uz īsu brīdi jeb ātro kredītu kā īstermiņa risinājumu izmanto retais. Piemēram, Latvijā tikai 4% no ātro kredītu aizņēmējiem to izmantojuši kā īstermiņa risinājumu. Lielākā daļa ātro kredītu aizņemas regulāri, kas iezīmē satraucošu tendenci finanšu disciplīnā," pauda bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Aptauja 2021.gada jūnijā veica pētījumu aģentūra "Norstat", katrā Baltijas valstī aptaujājot vismaz 1000 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu