Pēc ballītes var sēsties pie stūres, ja vien tavs alus bija bezalkoholisks (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Alkohols un jebkāda veida transportlīdzekļa vadīšana nav savienojami. Vienalga, vai tas ir auto, motocikls, vai varbūt pat šķietami nekaitīgais elektroskrejritenis, apvienojumā ar alkoholu tas cilvēka rokās var kļūt par bīstamu ieroci, jo reakcijas ātrums un spēja adekvāti reaģēt kritiskās situācijās ir bremzēta. Šī aizture, pat ja tā ir pavisam niecīga, jebkuru notikumu īsā laikā var pārvērst nepatīkamu, nevēlamu notikumu ķēdē. 

Lai izvairītos no nepatīkamiem atgadījumiem sadzīvē un uz ceļa, vislabāk ir atturēties no alkohola lietošanas un izvēlēties alternatīvas. Ūdens vai dažādi atspirdzinošie dzērieni un sulas ir iespēja cilāt glāzīti, bet neapreibt. Vēl viena opcija ir alkoholiska dzēriena analogs bez alkohola. Tas var būt, piemēram, bezalkoholiskais alus, kas atbildīgam šoferim pilnīgi legāli ļaus sajusties kā daļai no kompānijas ballītē, kur pārējie viesi malko kokteiļus, dažādus dzintarkrāsas dzērienus vai sidru, pamazām slīgstot reibumā.

Mūsdienās pārtikas rūpniecība ir attīstīta tik tālu, ka

bezalkoholiskais alus garšas ziņā jau vairs būtiski neatšķiras no parastā alus.

Ja agrāk tam bija neizteiksmīga, tāda kā vienkārša dzēriena piegarša, tad mūsdienās pat rūdīts alus eksperts alkoholisku no bezalkoholiska alus spēs atšķirt tikai pēc krietna daudzuma izdzeršanas, vadoties no reibuma sajūtas. Proti, no viena noreibs un sāks zaudēt modrību, no otra - jutīsies pacilāts, taču vienlaikus arī možs.

Tas iespējams tādēļ, ka organisms caur maņu orgāniem reaģē uz pazīstamo, rūgteno apiņu garša un smaržu un sāk ražot dopamīnu jeb tā dēvēto neiromediatoru, kas smadzenēs rada atalgojuma, apmierinājuma sajūtu. Tādējādi faktiski sanāk, ka bezalkoholiskā alus lietošanai efekts ir tāds pats kā tradicionālā alus dzeršanai, taču ar

krietni vien zemāku risku iedzīvoties materiālos zaudējumos, traģēdijās vai gūt nepatīkamu pieredzi, pieļaujot muļķīgas kļūdas un, piemēram, pazaudējot autovadītāja tiesības. 

Pat ja neesi autovadītājs un tev nav tiesību, ko varētu zaudēt, bezalkoholiskajam alum bez autentiskas garšas un smaržas ir arī citas priekšrocības. Bezalkoholisko alu ceļvedis-blogs Steadydrinker.com norāda, ka šis dzēriens zināmā mērā pat ir veselīgs, jo satur dažādus vitamīnus un citas veselīgam organismam nepieciešamus elementus, tai skaitā folijskābi, kāliju, dzelzi, cinku. Turklāt arī kaloriju ir krietni mazāk nekā alkoholiskā alū, tā kā lieko svaru uzkrāt būs grūtāk. 

Kā zināms, labāk vienreiz redzēt nekā piecreiz dzirdēt jeb, pārfrāzējot šo labi zināmo teicienu atbilstoši alus tematikai, labāk vienreiz nogaršot nekā vienreiz izlasīt. Tādēļ sarīkojām improvizētu televīzijas spēli, kuras trim dalībniekiem starp trim alus glāzēm bija jāatrod vienīgais bezalkoholiskais alus.

Tests pierādīja, ka garšas īpašības alkoholiskajam un bezalkoholiskajam alum ir pietiekami līdzīgas, lai dzērienu atpazīšanā kļūdītos.

No vienas puses, alus ražotāji var lepoties, ka tik atšķirīgi produkti tomēr ir tik līdzīgi, no otras puses - vienmēr jāatceras senā patiesība: kas par daudz, tas par skādi. Pat bezalkoholiskais alus. 

Spēles 2.epizodi skaties ŠEIT.

Materiāls tapis sadarbībā ar bezalkoholisko alu Cēsu Premium Blue.
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu