Laiskiem brīvdienu rītiem un nesteidzīgiem vasaras vakariem: padomi, kā iekārtot terasi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Kas gan var būt jaukāks par laiskiem brīvdienu rītiem vai nesteidzīgiem vasaras vakariem, vērojot saules lēktu un rietu un izbaudot vasaras ziedu aromātus? Terases šādu iespēju sniedz, un arī lielāks balkons var pildīt terases funkciju. Iekārtojot terasi gudri, iespējams ne tikai iegūt plašu un funkcionālu papildu dzīves telpu ārpus telpām, bet arī dārzu, āra virtuvi, personīgo jogas studiju vai citu tieši jums nepieciešamu telpu.

Labs plānojums - jebkuras veiksmīgas telpas atslēga

Tāpat kā iekštelpas, arī ārtelpas ir jāplāno. Kā jebkurā istabā, arī uz terases jāpadomā par to, kā virzīsies kustības plūsma, kuras būs noslogotākās vietas un kur nevajadzētu novietot mēbeles, lai tās "nemaisītos pa kājām", vai saule nespīdēs tieši acīs sēdētājiem, kur glabāt grilu, lai ēdiena smarža pa logu neieplūstu tieši guļamistabā. Speciāliste Līna Spure iesaka paredzēt uz terases vietu tam, ko patiešām gribēsiet darīt, - vai tā būtu joga, dārzniecība, grilēšana, garas sarunas pie mājas bāriņa vai sauļošanās.

"Nav universālu recepšu visām terasēm. Nereti cilvēki pieņem visizplatītāko variantu kā vienīgo iepējamo, aizmirstot par savām patiesajām vēlmēm un interesēm. Taču, ja negatavojat uz oglēm, nav jēgas aizņemt dārgos kvadrātmetrus ar grilu, jo tā taču ir visiem, - labāk izritināt jogas paklājiņu vai izlaist sauļošanās krēslu. Toties, ja esat kaislīgs pavārs un vietas gana, varbūt ir vērts padomāt par āra virtuves izbūvi," iesaka eksperte.

Terase arī ir viesistaba

Iekārtojot terasi, paturiet prātā, ka arī tā ir telpa. Turklāt visai noslogota, jo vasarā tieši tur, visticamāk, labprāt uzņemsiet viesus. Vai viesistabā jūs novietotu apbružātus krēslus, jo citur tiem vairs nav lietojuma? Diez vai. Arī terasē gan saimnieki paši, gan ciemiņi jutīsies daudz ērtāk, sēžot komfortablās, glītās dārza mēbelēs. Galds un divi krēsli - tā ir dārza klasika jeb vasaras mēbeļu iztikas minimums, kas atkarībā no pircēja vēlmēm, paradumiem un rocības var izaugt līdz lielam galdam ar četriem vai vairāk krēsliem, solam, šūpuļkrēsliem un pat dīvāniem.

"Ja ilgstoši pavadāt laiku ārā, dīvāns vai stūra dīvāns ir lieliska izvēle, kas ļauj iekārtoties tikpat ērti kā iekštelpās. Stūra dīvāni ārtelpām pieejami arī saliekamā variantā - no diviem mazākiem dīvāniņiem, ko viegli savienot," stāsta Līna Spure. Ja mēbeles terasē vajadzīgas vien dažreiz vai arī bieži jāpārvieto, labs risinājums ir saliekamās mēbeles.

Tāpat nevajadzētu aizmirst par zaļumiem un ziediem, interjera priekšmetiem un atbilstošu apgaismojumu, kas piešķirs telpai mājīgumu. Jebkuru terasi omulīgāku padarīs arī ārtelpām paredzētie tekstilizstrādājumi - āra paklāji, saulessargi, spilveni košās krāsās un mīksti, pieglaudīgi pledi vēsākam laikam. Un katrā terasē noderēs neliels ledusskapis atspirdzinošu dzērienu atdzesēšanai un ledus uzglabāšanai!

Dārzs uz terases - oāze vasaras svelmē

Zaļumi un augi uz terases ir ne tikai prieks paša acīm un laimes sala tauriņiem un bitēm, bet arī pasargā no svešiem, ziņkārīgiem skatieniem. Vīnogulāji un kāpelējoši augi radīs zaļu aizkaru, kas sniegs privātumu un patīkamu ēnu karstā laikā, savukārt ziedi un nelieli košumkrūmi puķu podos būs košs, oriģināls akcents.

Arī paši puķu podi var kļūt par interesantu interjera elementu, sevišķi tad, ja terases iekārtojums ieturēts neitrālos toņos, - izvēlieties košus, krāsainus puķu podus un radiet ballītes noskaņu uz visu vasaru!

Tā kā terases lielākoties ir saules apspīdētas, siltas vietas, jāizvēlas tādi augi, kas labi panes karstumu, vai arī jānodrošina pilienu laistīšanas sistēma - tā palīdzēs uzturēt augsni mitru un ļaus jums bez bažām doties atvaļinājumā arī uz vairākām dienām. "Ja brīvdienās plānojat doties uz laukiem, bet saule svelmē uz balkona vai terases iekopto dārziņu, ir pieejamas dažāda lieluma laistīšanas sistēmas. Pie viena laistītāja var pievienot gan vienu, gan vairākus puķu podus; šie risinājumi ir piemēroti laistīšanai gan no krāna, gan bez ūdens padeves no krāna. Lai taupītu apūdeņošanai izmantojamo ūdeni, var pievienot augsnes mitruma sensoru," iesaka Līna Spure.

Vasara - gaismas laiks

Kaut arī vasaras vakari ar gaismu neskopojas, laiskās atpūtas stundas iespējams pagarināt, aprīkojot terasi ar āra apgaismojumu vai dažām lampiņu virtenēm. Lielos kokos vai pie terases ieejas iespējams novietot piekaramos prožektorus - pat viens tāds prožektors pārsteigs visus, izgaismojot koku zarus un terases apzaļumoto daļu. Izvēloties piekaramo prožektoru, jāņem vērā tādi parametri kā apgaismojamā platība, spuldzes spilgtums un izturība pret mitrumu.

Virzītā gaisma ir apgaismojuma veids, kas piemērots gan lielu, gan mazāku augu, dekoratīvu elementu un ēkas fasādes izgaismošanai. Virzītās gaismas gaismeklis parasti tiek iebūvēts zemē vai novietots tā, lai izgaismotu attiecīgo punktu no apakšas. Tas lieliski izceļ detaļas un palīdz panākt dramatisku efektu gan dārzā, gan uz fasādes, izgaismojot arhitektūras skaistākās nianses.

Universāls un īpaši mājīgs apgaismojums ir arī spuldzīšu virtenes, ar kurām var izrotāt gan lielākus un mazākus augus, gan novilkt no viena terases balsta uz otru, izveidojot jumtiņu. Var kombinēt lielāku un mazāku spuldzīšu virtenes, vienīgi jāraugās, lai tās būtu piemērotas lietošanai ārā.

"Protams, nekas nelīdzinās dzīvās uguns radītajam siltumam un gaismēnu spēlēm, ko sniedz sveces. Dažādas aromātiskās sveces piešķirs papildu burvību jūsu terasei un novērsīs odu uzmanību no jūsu pleciem un rokām," iesaka speciāliste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu