EP pieņem noteikumus cīņai pret bērnu seksuālu izmantošanu tiešsaistē (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: spixel/Shutterstock

Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis pagaidu regulējumu, kas ļaus interneta pakalpojumu sniedzējiem turpināt brīvprātīgi apkarot pret bērniem vērstas seksuālas vardarbības atspoguļošanu tiešsaistē, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP lēma pieņemt pagaidu noteikumus, reaģējot uz to, ka Covid-19 pandēmijas laikā internetā parādās arvien vairāk tādu materiālu, kuros atspoguļota vardarbība pret bērniem.

Par pagaidu noteikumiem nobalsojuši 537 deputāti, pret bija 133 deputāti, bet 24 deputāti no balsojuma atturējušies. Pieņemtās regulas mērķis ir efektīvāk aizsargāt bērnus pret seksuālu vardarbību tīmekļa "e-pasta", tiešsaistes tērzētavu un ziņapmaiņas vidē.

Jaunās regulas darbības termiņš ir ierobežots - tā būs spēkā ne ilgāk kā trīs gadus. Ja šajā laikā tiks izstrādāts un pieņemts pastāvīgs tiesiskais regulējums cīņai pret bērnu seksuālu izmantošanu tiešsaistē, šīs regulas darbību varēs izbeigt arī ātrāk.

Jaunie noteikumi, gan nenosakot to par obligātu pienākumu, paredz, ka tīmekļa "e-pasta", tiešsaistes tērzētavu un ziņapmaiņas pakalpojumu sniedzēji varēs brīvprātīgi turpināt apzināt un izņemt saturu, kurā atspoguļota seksuāla vardarbība pret bērniem, un ziņot par šiem pārkāpumiem. Pakalpojumu sniedzēji varēs vērsties arī pret pāridarītāja centieniem tiešsaistes vidē izveidot emocionālu saikni ar bērnu un ziņot par aizdomīgiem gadījumiem tiesībaizsardzības, un tiesu iestādēm vai organizācijām, kas sabiedrības interesēs cīnās pret bērnu seksuālu izmantošanu.

Tiešsaistē ievietotu materiālu, kas atspoguļo seksuālu vardarbību pret bērniem, var atklāt, izmantojot speciālas tehnoloģijas, kas skenē saturu, piemēram, attēlus un tekstu vai informācijas plūsmas datus. Analizēt attēlus un videomateriālus palīdz jaucējalgoritmi, savukārt teksta vai informācijas plūsmas datu analizēšanai, kas tiek veikta, lai atklātu iedraudzināšanu tiešsaistē, tiek izmantoti klasifikatori un mākslīgais intelekts.

Jaunie noteikumi neattieksies uz audiosaziņas skenēšanu.

EP deputāti uzstāja uz to, ka ir jāizveido pienācīgas procedūras un pārsūdzības mehānismi, lai tie, kuri uzskata, ka minētajos procesos ir pārkāptas viņu tiesības, varētu iesniegt sūdzības. Pakalpojumu sniedzējiem būs arī obligāti jāveic iepriekšēja ietekmes novērtēšana un konsultēšanās par izmantotajām skenēšanas tehnoloģijām ar dalībvalstu datu aizsardzības iestādēm.

Pašlaik šī regula vēl ir oficiāli jāpieņem Eiropas Padomei, un tad to publicēs "Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī". Regula stāsies spēkā trešajā dienā pēc publicēšanas.

Minētās izmaiņas tiesiskajā regulējumā bija nepieciešamas, lai pēc Eiropas Savienības Elektronisko sakaru kodeksa pilnīgas spēkā stāšanās pērnā gada decembrī interneta pakalpojumu sniedzēji varētu turpināt brīvprātīgi apkarot saturu, kurā atspoguļota seksuāla vardarbība pret bērniem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu