Nogalināts Haiti prezidents (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nogalinātais Haiti prezidents Žovenels Moizs
Nogalinātais Haiti prezidents Žovenels Moizs Foto: REUTERS/Ludovic Marin/Pool/File Photo

Otrdienas vakarā savās mājās nogalināts Haiti prezidents Žovenels Moizs, vēsta aģentūra AP.

Kā pavēstīja Haiti premjera pienākumu izpildītājs Klods Žozefs, prezidents miris pēc tam, kad viņa mājās iebrukusi pagaidām nenoskaidrotu cilvēku grupa un viņu nošāvusi.

Tikmēr prezidenta sieva pēc uzbrukuma nogādāta slimnīcā.

Pēc Žozefa teiktā, prezidentu nogalinājuši ārzemnieki, kas runājuši angļu un spāņu valodās.

Žozefs paziņoja, ka pie varas valstī tagad atrodas viņš, aicinot sabiedrību saglabāt mieru un norādot, ka policija un armija garantēs iedzīvotāju drošību.

Haiti valdība notikušo nodēvēja par “naidpilnu, nehumānu un barbarisku soli”. Varas iestādes arī norāda, ka situācija Haiti šobrīd tiek kontrolēta.

Prezidents nogalināts laikā, kad Haiti vērojama politiskā un ekonomiskā nestabilitāte, kā arī bandu vardarbības saasināšanās.

Reaģējot uz notikušo, Dominikānas Republika paziņojusi, ka slēgusi robežu ar Haiti.

Moize atrodas pie varas Haiti kopš 2017.gada. Viņa prezidentūru satricinājušas apsūdzības korupcijā un virkne protestu pret valdību. Šogad galvaspilsētā un citur valstī notika plašas demonstrācijas, protestētājiem pieprasot Moizes atkāpšanos.

Haiti opozīcija uzskata, ka Moizes termiņam prezidenta amatā bija jābeidzas 2021.gada 7.februārī, kad apritēja pieci gadi, kopš no prezidenta amata atkāpās viņa priekštecis Mišels Martellī.

Taču pēc Martellī atkāpšanās vēlēšanas notika ar novēlošanos un tām sekoja nestabilitātes periods. Tādēļ Moize uzstāja, ka viņš prezidenta amatu var ieņemt vēl vienu gadu, jo amatā stājās tikai 2017.gada 7.februārī.

Šā gada februārī dienā, kad opozīcija vēlējās redzēt viņa atkāpšanos, Moize paziņoja, ka ir novērsts pret viņu plānots atentāts un mēģinājums gāzt valdību.

Hroniska nestabilitāte, diktatūras un dabas katastrofas ir padarījušas Haiti par vienu no nabadzīgākajām valstīm Rietumu puslodē.

Haiti ir augsts noziedzības līmenis un gandrīz 60% iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu