Liela daļa Rīgas daudzdzīvokļu namu ir pakļauti zādzību riskiem: kā tos novērst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Lai arī Valsts policijas dati liecina, ka zādzību skaits pēdējā gada laikā ir sarucis, joprojām liela daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju daļa ir pakļauta un sastopas ar zādzībām vai to mēģinājumiem. Viens no galvenajiem iemesliem – brīva piekļuve mājām un iedzīvotāju nevērība, informē Gjensidige Latvija pārstāvji. 

Pamatojoties uz Valsts policijas datiem, pēdējā pusgada laikā visvairāk zādzību notikušas Rīgā – Centrā un tādos guļamrajonos kā Sarkandaugava, Ķengarags, Imanta un Pļavnieki. Lai pārliecinātos par to, cik daudzas mājas šajās apkaimēs ievēro standarta drošības prasības, Valsts policija organizēja eksperimentu, vienkāršu garāmgājēju veidolā cenšoties iekļūt minēto rajonu daudzdzīvokļu namu kāpņutelpās. Eksperiments apliecināja, ka brīva piekļuve kāpņutelpām ir praktiski ikvienam garāmgājējam, jo lielai daļai daudzdzīvokļu namu joprojām nav uzstādītas drošības sistēmas vai arī tās nedarbojas. Tāpat karstajās vasaras dienās kāpņutelpu durvis nereti tiek atstātas vaļā vēdināšanas nolūkos. Eksperimenta gaitā atklājās vēl viena satraucoša tendence – cilvēki paši laiž svešiniekus savās kāpņutelpās, daloties ar čipu, iezīmējot vai iegravējot kodu mājas sienās vai vienkārši pieturot durvis jebkuram, kurš vēlas ieiet kāpņutelpā.

Zādzību risku novēršana

Lai novērstu potenciālos zādzību riskus daudzdzīvokļu namos, iedzīvotāji ir aicināti vērsties pie saviem namu apsaimniekotājiem ar lūgumu uzstādīt vai pilnveidot ieejas durvju drošības sistēmas. Piemēram, durvju sistēmas, kas darbojas ar čipu vai individuālu dzīvokļa pieejas kodu, ir ne tikai drošas, bet arī ērti lietojamas daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem. Ja ieejas durvīs uzstādīta slēdzene ar universālu kodu, svarīgi pieskatīt, lai koda taustiņi nav izdiluši un attiecīgi kods – nolasāms. Viens no efektīvākajiem aizsardzības veidiem ir videokameru uzstādīšana, jo tās palīdzēs atbaidīt potenciālos zagļus.

Kā min apsaimniekošanas uzņēmuma Hagberg pārstāve Aija Freija, arī apsaimniekotājs ir tiešā veidā atbildīgs ne tikai par mājas drošību, bet arī iedzīvotāju izglītošanu: “Namu iedzīvotāju informēšana un izglītošana ir būtiska zādzību prevencijas daļa.. Apsaimniekotājiem ir jārealizē informējoša rakstura komunikācija, lai cilvēki aizdomātos par problēmu. Viens no veidiem ir informatīvu paziņojumu izvietošana kāpņu telpās, sniedzot ieteikumus, kā paši iedzīvotāji var pasargāt savu īpašumu no dažādām nelaimēm, tostarp zādzībām.”

Arī iedzīvotājiem jārūpējas par nama drošību

Valsts policija aicina daudzdzīvokļu namu iedzīvotājus aizdomāties par savu atbildību, rūpējoties par nama drošību. Svarīgi aizdomāties par potenciālajiem riska faktoriem un pievērst uzmanību detaļām, kas var izraisīt zādzības. Tā kā lielākā daļa zādzību notiek kāpņutelpu brīvās piekļuves dēļ, iedzīvotājiem ir vienmēr jāpārliecinās par to, lai ārdurvis un pagalma durvis vienmēr būtu ciet un svešiniekiem nebūtu iespējas tās atvērt. Šo jautājumu ļoti svarīgi apspriest arī ar mājas sētnieku vai apkopēju. Tāpat iedzīvotājiem ir jāparūpējas par to, lai, atrodoties prombūtnē, viņu logi un balkonu durvis netiktu atstātas vaļā, pat vēdināšanas režīmā. Īpaši aktuāli tas ir zemāko stāvu iedzīvotājiem.

Atcerieties

Ja pamanāt aizdomīgas personas pie ieejas kāpņutelpā, kāpņutelpā vai tieši blakus savam vai kaimiņu dzīvoklim, nekavējoties sazinieties ar Valsts policiju, zvanot pa tālruni 110.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu