Zinātnieki no Latvijas aicināti piedalīties "Pathfinder Challenge" konkursos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mikroskops. Ilustratīvs attēls.
Mikroskops. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Jūnija vidū Eiropas Inovāciju padomes (EIP) iniciatīva "Pathfinder" atvērusi izaicinājumu konkursus zinātniekiem, tostarp arī no Latvijas, lai radītu jaunas tirgus iespējas ar risinājumiem, kuri balstās uz progresīviem zinātnes un tehnoloģijas virzieniem, liecina Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) publiskotā informācija.

Ar pieciem "Pathfinder" izaicinājumiem 2021.gadam EIP aicina apvienot labākos prātus zinātnē un inženierzinātnēs, lai gūtu panākumus galvenajās nākotnes tehnoloģiju jomās. Attiecībā uz katru problēmu EIP atbalstīs rūpīgi izstrādātu projektu portfeli, kas pēta dažādas perspektīvas, konkurējošas pieejas vai problēmas papildinošus aspektus.

Pirmajā izaicinājumā, kas dēvēts par "Informētība iekšā", pētniekiem jāmeklē atbildes uz jautājumiem, piemēram, kas atšķiras, ja sistēmai ir izpratne, kāda ir šādas izpratnes pievienotā vērtība, piemēram, attiecībā uz veiktspēju, elastību, pieņemamību vai lietotāja pieredzi. Kā norādīja EIP, šīs problēmas pamatā ir teorētiskas un tehnoloģiskas atbildes no jaunām izpratnes koncepcijām, kas ir piemērojamas gan sistēmām, gan tehnoloģiskajiem artefaktiem, kas ietekmē to, kā to var izmērīt un izstrādāt. Ja šis izaicinājums būs veiksmīgs, tas būtiski mainīs veidu, kādā cilvēki iesaistās tehnoloģijās.

Otrais izaicinājums ir par instrumentiem, lai izmērītu un stimulētu aktivitāti smadzeņu audos un lai attīstītu jaunas diagnostikas un terapeitiskās tehnoloģijas, izmantojot unikālās iespējas, ko piedāvā nesenais tehnoloģiskais progress.

Trešajā izaicinājumā zinātniekiem ir jāanalizē jaunās tehnoloģijas šūnu un gēnu terapijā. EIP ieskatā, šūnu un gēnu terapija ir sīvas konkurences joma, kas ir pilna ar izaicinājumiem un šķēršļiem. Šīs problēmas mērķis ir stiprināt Eiropas konsorcijus, jaunuzņēmumus, lai konkurētu un uzturētu sevi kritiskos punktos ceļā no izgudrojumiem uz ražošanu. Izaicinājumā meklēs jaunus tehnoloģiskus risinājumus vai revolucionāras koncepcijas, kas ievērojami pārsniedz pašreizējos sasniegumus.

Kā ceturtais izaicinājums ir jauni ceļi uz zaļā ūdeņraža ražošana. EIP ieskatā, zaļais ūdeņradis būs būtisks Eiropas zaļo mērķu sasniegšanai. Šīs problēmas mērķis ir jauni veidi, kā ražot zaļo ūdeņradi dažādos mērogos (no maziem līdz lieliem) un pilnībā balstīti uz atjaunojamiem avotiem un netoksiskiem, nekritiskiem izejmateriāliem. Risinājumos būtu jārod arī starpnozaru sasaistes un sistēmu integrācijas iespējas un jāveicina aprites ekonomikas principu īstenošana, iespējams, ar dekarbonizētu ķīmisko vielu kopprodukciju.

Savukārt piektajā izaicinājumā zinātnieki meklēs risinājumus inženiertehniskajos dzīvajos materiālos. Šī izaicinājuma mērķis ir izmantot dabas inženiertehnisko potenciālu materiālu ražošanā. Tā ir vērsta uz jaunām tehnoloģijām un platformām, lai ražotu pēc pieprasījuma izgatavotus dzīvus materiālus ar paredzamām dinamiskām funkcijām, formām un svariem. Pētniecības grupas, kas integrē sintētisko bioloģiju, materiālu inženieriju, kontroles inženieriju, mākslīgo intelektu, sintētisko vai inženierijas morfoģenēzi, kā arī ētiskos, juridiskos un sociālos aspektus, tiek izaicinātas kontrolētā veidā radīt vismaz divus dažādus dzīvos materiālus (piemēram, ar dažādiem pielietojumiem, mērogu un šūnu sastāvu).

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir šī gada 27.oktobris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu