Trauksmes signāls – asinsspiediens! Kāpēc to nedrīkst atstāt bez ievērības?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mazāk kustīgs dzīvesveids un paaugstināts stress ilgstošās pandēmijas laikā ir ietekmējis veselību lielai daļai cilvēku, rezultātā radot paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju, kas ilgtermiņā var izraisīt insulta vai infarkta risku. Tendence ir satraucoša – hipertensija ir vidēji jau 29% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 25 gadiem, kā liecina Veselības ministrijas dati par pērno gadu. Kā, mainot ikdienas ieradumus, iespējams normalizēt asinsspiedienu un samazināt sirds slimību risku?

1. Veic regulārus asinsspiediena mērījumus

Vairums cilvēku nemaz nenojauš, ka jau gadiem dzīvo ar paaugstinātu asinsspiedienu, saskaroties ar visām tā izrietošajām sekām, kas pasliktina dzīves kvalitāti. Lai no tā izvairītos – laiku pa laikam jāveic asinsspiediena mērījumi, lai vajadzības gadījumā kopā ar ārstu varētu noskaidrot tā cēloņus un situāciju normalizēt. Regulārus asinsspiediena mērījumus nepieciešams veikt arī cilvēkiem, kuri lieto ārsta nozīmētos medikamentus, lai vajadzības gadījumā noskaidrotu faktorus, kas ietekmē spiediena pazemināšanos vai paaugstināšanos. Normāls asinsspiediens ir līdz 120/80 mmHg, bet paaugstināts – virs 140/90 mmHg. "Izvēloties asinsspiediena mērītāju lietošanai mājas apstākļos, visērtāk lietojams būs automātiskais asinsspiediena mērāmais aparāts. Tas ir ērti un vienkārši lietojams – ap augšdelmu nepieciešams aplikt manšeti, piespiest podziņu un miera stāvoklī gaidīt, kad mērījums un pulsa ātrums parādīsies uz displeja," skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.

2. Izvairies no stresa

Stress ir šī gadsimta pats nozīmīgākais slimību rašanās cēlonis, kas atstāj nopietnu iespaidu arī uz sirds un asinsvadu slimībām. Stresa ietekmē asinsspiediens paaugstinās, tāpēc, lai no tā izvairītos, katram jāmeklē veids, kā mazināt tā ietekmi, – vienam tā būs pastaiga mežā, citam meditācija vai vakara peldes.

3. Ierobežo sāls daudzumu

Lai arī sāls ir galvenais nātrija avots cilvēka uzturā, tā pārmērīga lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedienu. Interesanti, ka, kļūstot vecākiem, cilvēki sāli maltītei mēdz pievienot vairāk, jo garšas kārpiņas vairs nav tik jutīgas, taču jāatceras, ka ikdienas kopējam sāls patēriņam nevajadzētu būt lielākam par 5 g jeb viena tējkarote.

4. Seko līdzi vēnu stāvoklim

Ja paaugstināta asinsspiediena gadījumā, jo īpaši karstā laikā, kājās regulāri jūtama smaguma sajūta, tūska un pat krampji, ieteicams lietot uztura bagātinātājus asins kapilāru stabilizācijai, kas mazinās vai novērsīs nepatīkamās sajūtas, taču iepriekš ieteicams konsultēties ar ārstu, lai vienotos par piemērotāko ārstēšanu.

5. Pilnveido savu uzturu

Pareizs un sabalansēts uzturs ir veiksmes atslēga sirds un asinsvadu veselības profilaksei. No ēdienkartes vajadzētu izslēgt sāļus un cukurotus produktus, kā arī balto miltu izstrādājumus. Tos ieteicams aizstāt ar septiņu krāsu augļiem un dārzeņiem – katru dienu. Papildus tam ikdienā ieteicams lietot omega-3 taukskābes, taču paaugstināta asinsspiediena normalizēšanai ieteicams lietot koenzīmu Q10. To ieteicams lietot arī cilvēkiem, kuriem jau konstatēta kāda sirds un asinsvadu saslimšana un ikdienā jālieto medikamenti. Savukārt sirds muskuļu funkciju un kardiovaskulārās sistēmas darbības veicināšanai ieteicams lietot kālija un magnija jonu preparātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu