Reivs pret "kruķiem"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Beats"
"Beats" Foto: publicitātes

1994. gadā Lielbritānijā tika pieņemts specifisks Sabiedriskās kārtības likums (Criminal Justice and Public Order Act), kas galvenokārt mērķēts uz jauniešu vidū izplatīto reivu kultūru - nelegālu "pulcēšanos mūzikas pavadījumā, ko pilnībā vai pārsvarā raksturo atkārtota secīga ritma atskaņošana". Tieši tā - "Beats" ("Reivs". 2019) saucas arī jauna filma par nelegālajiem elektroniskās mūzikas pasākumiem 90. gados Skotijā, kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā".

Filmas centrā divi rakstura ziņā atšķirīgi pusaudži Spaners un Džono. Džono, kurš ir kluss un nedrošs, aug diezgan situētā ģimenē, viņa patēvs ir policists, un viņa ģimene drīz plāno pārcelties uz labāku rajonu, taču aktīvais Spaners spiests mitināties kopā ar kriminālās aktivitātēs iesaistīto agresīvo vecāko brāli, viņš cieš no vardarbības un nemitīga stresa. Taču abi draugi kopā jautri pavada laiku, neskatoties uz Džono ģimenes iebildumiem. Abi sapņo par dienu, kad varēs apmeklēt pirmo reivu.

"Beats" (Spaners un Džono)
"Beats" (Spaners un Džono) Foto: publicitātes

Lentes režisors ir skots Braiens Velšs (Brian Welsh), kas pats dzimis Skotijā, Folkerkā un 15 gadu vecumā apmeklējis klubus un reivu pasākumus, klausoties un dejojot pie elektroniskās mūzikas pioniera JD Twitch bītiem. Tieši JD Twitch, īstajā vārdā Keith McIvor, arī atbildīgs par muzikālo pavadījumu šajā lentē. Velšs jau sen vēlējies realizēt šo daļēji paša piedzīvoto stāstu, kurš balstās uz Kīrana Hērlija (Kieran Hurley) lugas motīviem.

Interesanti, ka par filmas izpildproducentu kļuva Holivudas smagsvars Stīvens Sordbergs, kurš ar savu vārdu un parakstu pie darba centies atbalstīt jauno skotu režisoru. Viņš arī pie filmas montāžas dalījās ar viediem ieteikumiem un padomiem.

Braiens Velšs
Braiens Velšs Foto: publicitātes

Pēc konflikta ar brāli Spaners nozog viņam naudu, zinot, kādas sekas tas var radīt, un abi draugi metas anarhijas, brīvības un reiva skavās. Viņi nokļūst kādā vietā, kur darbojas pagrīdes reiva radio, apgrozās dažādi jaunieši, kas nolēmuši stāties pretī "kruķu patvaļai". Tiek izziņota reiva lokācijas vieta un jaunieši no visas Skotijas sāk lēnām plūst uz norādīto vietu.

Filma, kas galvenokārt ieturētā melnbaltā estētikā, savā ziņā turpina amerikāņu pieaugšanas stāstu kino tradīciju, smeļoties ietekmi no tādām lentēm kā "American Graffiti", "Dazed & Confused" un "Superbad".

Lai arī filma daļēji kulminē ar pašu reivu, stāsts nav par to, bet gan par pieaugšanu, draudzību un spēju vai nespēju iekļauties sabiedrībā.

"Beats" starptautiskā pirmizrāde notika jau 2019. gadā Starptautiskajā Roterdamas filmu festivālā.

Galvenajās lomās divi jauni aktieri - Kristians Ortega (Cristian Ortega) un Lorns Makdonalds (Lorn Macdonald).

Filmas "Beats" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu