Zinātnieku atklājums paver iespēju izveidot garā Covid-19 testu (12)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Lucky Business/Shutterstock

Londonas Impērijas koledžas pētnieki atklājuši, ka cilvēkiem, kas slimo ar tā dēvēto garo Covid-19, asinīs atrodamas noteiktas antivielas. Viņi cer, ka šis atklājums sešu līdz 18 mēnešu laikā varētu rezultēties ar testu, kas ļautu diagnosticēt pēckovida sindromu, vēsta raidorganizācija BBC.

Nacionālā veselības pētījumu centra zinātniece Eleina Maksvela norāda, ka "pēc inficēšanās [cilvēka organismā] notiek dažādas lietas", un viena no tām varētu būt autoimūna reakcija. Tomēr viņa brīdinājusi, ka garais Covid-19 ir "sarežģīts stāvoklis", tāpēc jāturpina pētījumi, lai nākotnē būtu iespējams diagnosticēt un ārstēt visas dažādās garā Covid-19 izpausmes.

Pilotpētījumā, kurā piedalījās neliels skaits garā Covid-19 pacientu, viņu asinīs tika atrastas autoantivielas. Tās netika konstatētas cilvēkiem, kuri Covid-19 izslimoja ātri vai kuri nekad nav bijuši inficēti. Cilvēka organisms izstrādā antivielas, lai cīnītos ar slimībām, taču dažkārt organisms sāk uzbrukt pats sev - izstrādājas autoantivielas, kas uzbrūk veselajām šūnām.

Garais Covid-19, kas dēvēts arī par pēckovida sindromu, var izpausties kā dažādu simptomu saglabāšanās vēl ilgi pēc sākotnējās inficēšanās. Ar to sirgstošie visbiežāk sūdzas par nespēku, elpas trūkumu, galvas un muskuļu sāpēm. Pagaidām vēl nav radīts tests, ar kuru varētu diagnosticēt garo Covid-19.

Londonas Impērijas koledžas pētnieku komandas vadītājs Denijs Altmens brīdināja, ka vēl nav bijusi iespēja izpētīt, vai vakcinācija pasargā no ilgstošiem simptomiem. "Ja [19.jūlijā gaidāmās ierobežojumu atcelšanas rezultātā] nonāksim līdz 100 000 gadījumiem dienā un, teiksim, 10-20% no visiem inficēšanās gadījumiem noved pie garā Covid-19, nevar droši teikt, ka garā Covid-19 gadījumu skaits neaugs, neskatoties uz to, ka liela daļa sabiedrības ir vakcinējusies," viņš norāda.

Altmens uzskata, ka autoantivielas varētu būt viens no faktoriem, kas izraisa garā Covid-19 simptomus. Viņš norāda, ka, iespējams, citos gadījumos vīruss ilgāk paliek cilvēka organismā, bet citos varētu būt vainojamas kādas imūnsistēmas nepilnības.

Autoantivielu teorija joprojām ir ļoti agrīnā izpētes stadijā - pilotpētījumā piedalījās neliels pacientu skaits, taču tālākajos pētījumos tas tiks palielināts.

Altmens norādīja, ka atklājumu vēl nevar nosaukt par izrāvienu garā Covid-19 pētniecībā, taču tas esot "ļoti aizraujošs pavērsiens".

Lielbritānijas Nacionālā statistikas biroja aplēses liecina, ka jūnija sākumā valstī bija 962 000 garā Covid-19 pacientu.

Apmēram 385 000 simptomi turpinās jau vairāk nekā gadu.

Ar garo Covid-19 slimo visu vecumu cilvēki, arī bērni un cilvēki, kuri līdz tam bijuši veseli. Ilgstoši simptomi var saglabāties arī tiem, kas Covid-19 izslimojuši viegli.

Lielbritānijas valdība maijā solīja Anglijā izveidot 89 garā Covid-19 klīnikas. Raidorganizācija BBC gan noskaidrojusi, ka ne visās klīnikās pietiek ārstu un ka četrās no tām uzņem tikai tādus pacientus, kas tikuši hospitalizēti ar Covid-19. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu