FM: Arī turpmāk Latvijas preču eksporta vērtība kāps (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas osta.
Rīgas osta. Foto: Edijs Pālens/LETA

Straujš preču eksporta kāpums šā gada sākumā bija gaidāms, turklāt arī turpmāk prognozējams preču eksporta vērtības kāpums, aģentūrai LETA pauda Finanšu ministrijā (FM).

FM pauda, ka pieaugumu eksporta preču vērtībā, kas šogad pirmajos piecos mēnešos sasniedza 6,048 miljardus eiro, kas ir par 18,1% jeb 925,9 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, pirmkārt, noteica pērnā gada zemā bāze, it īpaši 2020.gada maijā, kad Covid-19 krīzes rezultātā Latvijas preču eksports samazinājās par 15,8%

Tāpat eksporta preču vērtības kāpumu ietekmēja eksporta kāpumu kopš šā gada februāra veicināja arī pasaules ekonomikas atkopšanās pēc Covid-19 krīzes radītajām sekām, tādējādi labvēlīgi ietekmējot ārējo pieprasījumu pēc Latvijas precēm.

FM prognozēja, ka arī turpmākajos mēnešos preču eksporta vērtība turpinās palielināties. Tomēr, izzūdot bāzes efektiem, pieauguma temps gada izteiksmē mazināsies salīdzinājumā ar fiksēto pieaugumu šā gada maijā, bet divciparu pieaugums saglabāsies.

Ministrijā atklāja, ka ekonomikas pārliecība Eiropas Savienībā (ES) jeb lielākajam Latvijas tirdzniecības partnerim uzlabojas kopš šā gada sākuma un pēdējos mēnešos pat pārsniedz pirmspandēmijas līmeni.

Zīmīgi, ka patērētāju un uzņēmēju konfidence palielinās horizontāli visās ES dalībvalstīs. Uz ES dalībvalstīm Latvija eksportē gandrīz 70% no kopējās preču eksporta vērtības, līdz ar to ekonomiskās aktivitātes pieaugums ES dalībvalstīs pozitīvi ietekmēs turpmāko eksporta attīstību. Tas arī ir atspoguļojies Latvijas preču eksporta pēdējo mēnešu datos. Pakāpeniska Covid-19 vīrusa izplatības ierobežojumu mīkstināšana un aktīvāka vakcinēšana gan Eiropā, gan pārējos pasaules reģionos veicina patērētāju un uzņēmēju noskaņojumu un ekonomisko aktivitāti, norādīja FM.

Ministrijā atzīmēja, ka preču eksporta kāpumu veicina arī izejvielu cenu pieaugums. To ietekmē pasaules ekonomikas atkopšanās, kā arī ieviestie ierobežojumi koronavīrusa izplatības mazināšanai, kas negatīvi ietekmēja ražošanas jaudas un piegādes ātrumu.

Kā ziņots, Latvija šogad pirmajos piecos mēnešos eksportēja preces 6,048 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 18,1% jeb 925,9 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 6,94 miljardiem eiro, kas ir pieaugums par 20,2% jeb 1,167 miljardiem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tādējādi 2021.gada pirmajos piecos mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 12,99 miljardus eiro, kas ir par 19,2% jeb 2,093 miljardiem eiro vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu