Bulgārijas vēlēšanas: visvairāk balsu ieguvusī populistu partija nevar atrast koalīcijas partnerus (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Sofija, Bulgārija. Ilustratīvs foto
Sofija, Bulgārija. Ilustratīvs foto Foto: VISAR KRYEZIU/AP

Bulgāru dziedātāja un televīzijas zvaigznes Slavi Trifonova dibinātā populistiskā partija "Ir tāda tauta" (ITN) parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās ieguvusi visvairāk balsu, taču potenciālie partneri atteikušies veidot valdību ITN vadībā.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc gandrīz visu biļetenu saskaitīšanas, ITN izvirzījusies vadībā ar 24,07% balsu, nedaudz apsteidzot bijušā premjerministra Borisa Boiko vadīto konservatīvo partiju GERB, par kuru balsojuši 23,52% vēlētāju.

Lai gan ITN izcīnījusi tikai 65 no 240 parlamenta deputātu vietām, Trifonovs jau paziņojis par partijas tiesībām veidot kabinetu un piedāvājis nākamās valdības ministru sarakstu, kam pieprasījis pārējo partiju atbalstu.

Premjerministra amatam Trifonovs piedāvājis politikas veterānu Nikolaju Vasiljevu, lai gan pamatā viņa komanda sastāv no gados jauniem un ārvalstīs izglītotiem cilvēkiem bez pieredzes valdības darbā, kuru vidū ir arī daudz sieviešu.

Saskaņā ar Trifonova ieceri valdībā pirmo reiz būtu arī romu minoritātes pārstāvis.

Jau pirms vēlēšanām Trifonovs bija paziņojis, ka paļaujas uz atbalstu, ko varētu sniegt vēl divas partijas, kas izaugušas no pagājušā gada protestu kustības, - labējā Demokrātiskā Bulgārija (DB) un kreisi orientētā partija "Celies! Padzen mafiju!" -, par kurām balsojuši attiecīgi 12,63 un 5,01% procenti vēlētāju.

Tomēr ITN kopā ar DB un "Celies!" nav 121 balss, lai nodrošinātu minimālo vairākumu valdības izveidei.

Turklāt gan DB, gan "Celies!" otrdien jau noraidījušas Trifonova piedāvājumu.

"Acīmredzami mūsu atbalsts netiek meklēts," sarunā ar privāto televīzijas kanālu bTV izteicies DB līdzpriekšsēdētājs Hristo Ivanovs.

Viņš aicinājis ITN "izrādīt veselo saprātu un atgriezties pie dialoga" un sākt apspriest tiesu sistēmas reformas un citus jautājumus, kam tika pievērsta uzmanība pagājušā gada protestu laikā.

"Viņš nav saņēmis prezidenta mandātu, taču piedāvā jau valdību (..). Tas nav nopietni," vēl pirmdienas vakarā intervijā aģentūrai AFP savukārt norādījis "Celies!" līdzpriekšsēdētājs Nikolajs Hadžigenovs.

Trifonovs apgalvo, ka ITN valdību veidošot viena pati, jo koalīcija "pēdējo gadu laikā kļuvusi par nepieklājīgu vārdu".

Viņš noraidījis arī jebkādu sadarbības iespēju ar tradicionālajām partijām - GERB, sociālistiem (BSP) un Kustību par tiesībām un brīvībām (MDL), kas pārstāv turku minoritāti.

Arī BSP līdere Kornēlija Ninova otrdien paziņojusi, ka neatbalstīs Trifonova "piedāvāto kabinetu".

Pirmstermiņa vēlēšanas nācās izsludināt, jo pēc aprīlī notikušajām vēlēšanām, neviena partija nespēja nodrošināt parlamentāro vairākumu valdības izveidošanai.

Svētdien notikušajās vēlēšanas bija zema vēlētāju aktivitāte, kas daļēji tiek skaidrota ar apstākli, ka daudzi bulgāri devušies vasaras atvaļinājumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu