Policija skaidro, kāpēc atteikusi rosināt kriminālprocesu saistībā ar prasību viltot Covid-19 sertifikātu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Piespraude "Esmu vakcinēts pret Covid-19". Ilustratīvs foto
Piespraude "Esmu vakcinēts pret Covid-19". Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts policija (VP) ir atteikusies ierosināt kriminālprocesu par kādai ģimenes ārstei Latgalē izteikto aicinājumu viltot Covid-19 vakcinācijas faktu, jo, kā skaidro policija, neesot gūti objektīvi pierādījumi par lūguma izteicēja noziedzīgo nodomu - iespējamo kukuļdošanu.

"Protams, ka ārstu kukuļošanas mēģinājumi un vakcināciju apliecinošu sertifikātu viltošana nav pieļaujama," sociālajos tīklos paziņojusi VP, tomēr kriminālprocess par iesniegumu atteikts.

Komunikācijas zinātnes doktore Olga Procevska sociālajos medijos rakstīja, ka viņas māte, kura ir ģimenes ārste Latgalē, bija saņēmusi lūgumu viltot Covid-19 vakcinācijas faktu, taču VP atteica ierosināt krimināllietu.

Ģimenes ārste, saņemot šāda veida lūgumu, bija vērsusies VP, savā iesniegumā norādot iesaistītās personas vārdu un uzvārdu, bet kriminālprocess netika ierosināts.

Kā raksta policija, ģimenes ārste esot saņēmusi jautājumu, vai var veikt atzīmi par vakcinēšanu pret Covid-19 e-sistēmā pret atlīdzību, lai varētu saņemt Covid-19 sertifikātu, realitātē nevakcinējoties.

Policija esot veikusi pārbaudi apstākļu noskaidrošanai un secinājusi, ka nevar gūt objektīvus pierādījumus par lūguma izteicēja ieceri dot kukuli. Nekonstatējot noziedzīga nodarījuma sastāvu, pieņemts lēmums atteikt sākt kriminālprocesu. Vienlaikus policija apgalvo, ka šis lēmums nenozīmējot, ka "policija neveic, piemēram, preventīvas darbības". Tāpat policija uzsver, ka ziņošana no ārstes puses bijusi pareizā rīcība, un šādi rīkoties līdzīgos gadījumos vajadzētu arī citiem mediķiem.

VP pieļauj, ka e-pasta vēstule ārstei aizsūtīta, lai "noskaidrotu ārstniecības darbinieku attieksmi un tālāko rīcību".

Policija atzīst, ka līdz šim ir saņēmusi "atsevišķus signālus", ka ir cilvēki, kas, iespējams, mēģina apiet noteikto kārtību, lai iegūtu vakcinēšanas pret Covid-19 sertifikātu. Katrs šāds signāls tiekot rūpīgi izvērtēts un pārbaudīts, apgalvo VP. Policija strādājot ciešā sadarbībā ar Veselības inspekciju un Nacionālo veselības dienestu, lai novērstu iespējamos likumpārkāpumus. VP īstenojot prevenciju, izglītojošo un skaidrojošo darbu, lai šādi noziedzīgi nodarījumi nenotiktu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pie Procevskas raksta bija atstājis ziņu, ka par gadījumiem, kad medicīnas darbiniekiem piedāvāts viltot Covid-19 vakcinācijas sertifikātu apmaiņā pret naudu vai citiem prettiesiskiem labumiem, ir jāziņo KNAB.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu